Katı veya sıvı nitelikli atıklarla yeryüzü ve yer altı sularının karışımına atık su denir. Atık su çamurları içerisinde bulunan ağır metaller, tehlikeli kimyasallar ve virüslerle çevreyi kirletir. Dolayısıyla atık su arıtma çamurlarının sürdürülebilir çevre içerisinde faydalı ve verimli bir biçimde kullanılabilmesi için bertaraf edilmesi gereklidir. Atık çamur bertarafı için uzun vadeli planlar yapılması gerekir.
Arıtma Çamuru Özellikleri
Arıtma çamuru özellikleri çamur işleme ve bertaraf ünitesinin işletilmesi için kullanılır. Çamurun organik madde niteliği, kimyasal özellikleri gibi fiziksel özellikleri hakkında detay verir.
Katı madde içeriği, akışkanlık özelliği, ağır metal içeriği, çamurda su dağılımı, ısıl değer, çamurun pompalanabilirliği, biyolojik özellikleri ve çamurun susuzlaştırılabilmesi çamur ayrışmasında kullanılan özelliklerdir. Peki, arıtma çamur nedir?
Arıtma Çamuru Nedir?
Arıtma çamuru, endüstriyel ve evsel atık su arıtma tesislerinde süreç kaynaklı meydana gelen atık maddelerdir. Bu atık maddeler, yarı katı ve sıvı haldedir. Son zamanlarda şehirleşme ve sanayide oluşan gelişmeler ile atık suların arıtılması sürecinde belirli standartlar geliştirilmiştir. Atık su arıtma süreçlerinde imal edilen arıtma çamurunun içeriği ve miktarı atık suyun birleşimine, arıtma tekniğine ve türüne göre değişebilir.
Sürece giren atık suyun yapısında olan değişimler ve atık su arıtma süreçlerindeki değişimler sebebi ile üretilen çamurun içeriği aynı tesis için dahi zamana göre değişim gösterebilir. Arıtma çamuru %1-95 arasında su içerebilir. Toksik olmayan organik karbon bileşikleri, azot, fosfor içeren bileşikler; toksak kirleticiler, patojenler ve diğer mikrobiyoloji kirleticiler; alüminat, silikat ve kalsiyum gibi inorganik bileşikler ve magnezyum içeren bileşikleri içeriğinde bulundurabilir. Tüketim alışkanlıkları ve gelişen teknoloji ile meydana gelen bu çamur miktarı her sene artış eğilimindedir.
Arıtma çamurlarının hacmi, çamurun içerisinde yer alan katı madde miktarının az, su miktarının ise çok olması sebebi ile büyüktür. Arıtma çamuru uygulanan yöntemlerin farklılığına göre genel olarak %5 ile %12 arasında kuru katı madde içerir. Arıtma çamuru, direkt olarak doğaya bırakılmaz.
Arıtma çamurunun bertaraf edilmesinin sebebi, çamurun kokusu ve bozulmaya eğilimli özelliğe sahip olmasıdır. Atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamuru özellikleri, atık suyun arıtmasında kullanılan yönteme ve atık suyun bileşimine göre değişken olabilir.