Atık su ile kastedilen şey en temel anlamda evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanım nedenleri neticesinde kirletilmiş ya da özellikleri kısmen veya tamamen değiştirilmiş sulardır. Bunun yanı sıra maden ocakları ve cevher hazırlama tesislerinde kullanılan sularda atık su olarak ifade edilebilir. Atık sular genellikle şehir bölgeleri arasında olan cadde ve otoparklar gibi yerlere yağan yağmurların yüzeye karışması ile de meydana gelebilir.
Bu nedenle atık suları arıtmak için çeşitli yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemleri kısaca derledik.
Fiziksel Arıtma Süreçleri
Fiziksel arıtma atık suyun temizlenmesi için kullanılan ilk aşamadır. Bu aşamada atık suyun içerisinde yüzer halde ya da çöken halde bulunan katı maddeler ayrıştırılır.
Bu işlem için çeşitli ekipmanlar kullanılır. Bu ekipmanlar kısaca, ızgaralar, elekler, kum ve yağ tutucular şeklinde ifade edilebilir. Fiziksel arıtma aşaması genellikle biyolojik ve kimyasal arıtmadan önce yapılan ve yaygın bir kullanıma sahip bir aşamadır. Böylelikle ilk aşamadan büyük çaplı atıkların sudan ayrıştırılması kolaylaşmaktadır.
Fiziksel arıtma tesisleri genel olarak ana tesisin yükünü azaltması açısından da önemlidir. Çünkü, ana ekipmanlardan önce zarar verecek katı maddeleri ayrıştırarak ana tesis ekipmanlarını koruyucu bir etkisi vardır.
Biyolojik Arıtma Süreçleri
Biyolojik arıtma temel anlamda aerobik ve anaerobik arıtma şeklinde ikiye ayrılır. Aerobik arıtma ile ifade edilen havanın bulunduğu ortamlarda gerçekleştirilen arıtma işlemleridir. Aerobik arıtma uygulamaları genel anlamda Aktif Çamur, Biyofilm, Stabilizasyon Havuzları, Havalandırmalı Lagünler ile gerçekleşir.
Anaerobik arıtma ile ifade edilen şey ise havasız ortamlarda meydana gelen arıtma süreçleridir. Uygulama biçimleri ise Sürekli Karışımlı Reaktörler, Anaerobik Filtreler ve Akışkan Yataklı sistemler şeklinde düşünülebilir. En yaygın aerobik biyolojik arıtma uygulaması ise aktif çamur uygulamasıdır.
Kimyasal Arıtma Prosesleri
Kimyasal arıtma, suda çözünmüş ya da askıda bulunan katı maddelerin çökelmesi neticesinde geriye kalan atıkların sudan uzaklaştırılması temeline dayanır.
Sudan uzaklaştırılan atıklar ise kimyasal arıtma tesislerinde uygun pH değerlerine getirilir. Ardından da çökeltme işlemi için koagülant maddesini kullanır. Bu sayede de kimyasal artıma işlemlerine devam edebilir.