Organik kirleticilerin uzaklaştırılmasında kullanılan en etkili teknikler arasında biyolojik arıtma yer alır. Peki, biyolojik arıtma nedir?
Biyolojik arıtma, artık suyun içerisinde askıda ya da çözünmüş olarak bulunan organik maddeleri bakterilerin parçalaması ve çökebilen biyolojik floklarla sıvının içerisinde kalan atmosfere kaçan sabit inorganik bileşiklere dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Biyolojik arıtma sistemleri farklı biçimde türlerine ayrılabilir.
Ortamda bulunan oksijene bağlı olarak Aerobik ve Anaerobik olarak ayrılan biyolojik arıtma sistemleri, kullanılan mikroorganizmaların sistemdeki durumuna göre askıda ve Biyofilm süreçleri olarak da ayrılabilirler. Sistemdeki bakteriyel performansı etkileyenler; artan kapasite, istenmeyen türlerin üremesi, tuzluluk, yüksek yağ, farklılık gösteren hava dereceleri, bakteriler üzerinde toksik etki meydana getirebilecek ya da petrokimyasal ağır organiklerin arıtma tesisine girişinin kontrol edilememesi gibi işletme problemleridir.
Biyolojik arıtma, günümüzde oldukça artan su tüketiminden dolayı meydana gelen atık suların, çevreye bırakılmadan önce arıtılmasıdır. Pek çok şehirde nüfus artışı ve kentleşmeyle beraber endüstriyel hareketler de yoğunlaşmıştır. Bu nedenle su tüketimi de artmıştır. Bunun yanında endüstriyel faaliyetlerin artması, tesislerde su kullanımı miktarının yoğunlaşması üzerine daha fazla kirli su atık mahiyetinde doğaya salınır.
Dolayısıyla atık suların belirli bir arıtma işlemi yardımı ile kirlilikten kurtarılması gerekir. Ardından doğaya gönül rahatlığı ile salınabilir. Bunun çeşitli biyolojik su arıtma yöntemleri ile yapılmasının yolu biyolojik arıtma tesisi kurmaktan geçer. Sulardaki katı ya da sıvı maddelerin ayrıştırılarak temiz suyun su kaynaklarında salınması prosesi teknik bilgi gerektiren bir süreçtir.
Biyolojik arıtma işlemi ile suyun içinde çözünmüş bir şekilde yer alan organik maddelerin ayrıştırılarak daha temiz su elde edilir. Kirleticilerin çevrede çok hızlı bir şekilde yok olmasını daha hızlı bir hale getirecek biyolojik arıtma yöntemleri ile sular arıtılabilir. Bu sayede doğaya temiz su bırakılır ve geri dönüşümde sağlıklı su kaynaklarının oluşmasına destek olunur.
Biyolojik Su Arıtmanın Amacı Nedir?
Biyolojik su arıtma temel amacı, atık su içerisinde yer alan kirleticilerin bilimsel yöntemlerle sudan ağır hale getirilerek ve çökeltilerek ayrıştırılmasıdır. Çoğunlukla zirai çalışmalar yapan bölgelerde toprağa atılan gübrelerin ve kullanılan kimyasal maddelerin yer altı sularına karıştığı düşünüldüğünde canlı sağlığının tehlikede olduğu görülebilir. Dolayısıyla evsel atık sularda, endüstriyel ya da tarımsal çalışmalardan ortaya çıkan atık sularda biyolojik arıtmanın büyük bir önemi vardır.
Zirai çalışmalarda zararlı canlılar için kullanılan tarım ilaçlarının içinde bulunan zehirlerin arındırılması, gübrelerdeki fosfor ya da azotun sudan ayrıştırılması oldukça önemlidir. Buna benzer gazların ya da kimyasalların su ile beraber doğaya karışması tüm canlı türleri için tehlikeli bir durumdur. İçme sularına karışması, deniz, göl ya da ırmaklara akması, bu su kaynaklarının kullanımını sağlık bakımından riskli bir hale getirir.
Özellikle endüstriyel faaliyetler sonucunda meydana gelen atık sular için geliştirilen özel ve birden çok aşamalı arıtma sistemi kullanılır. Pek çok faaliyete sahip endüstriyel tesislerde kullanılan suların doğaya karışması oldukça risklidir. Bu nedenle endüstriyel tesislere yakın biyolojik arıtma tesislerinin kurulması ve sanayide kullanılan suyun bu tesise uğrayarak temizlenmesi gerekir. Böylece su temiz bir şekilde doğaya bırakılabilir.