Demir mangan filtrasyon düşük hızlarda süzülen erimiş demirin oksitlendirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Demir ve mangan, sularda mevcut olabilecek bulanıklık ve renk değişimine sebep olan ve bakterileri çoğaltan maddelerdir. Su hangi alanda kullanılacak olursa olsun bakteri birikimi, renk değişimi ve bulanıklık istenmeyen durumlardır. Özellikle gıda, plastik, tekstil, kâğıt ve deri endüstrilerinde bu durum sağlık açısından ve ortaya çıkan ürünün kalitesi açısından problem yaratmaktadır.
Bu sebeple, bu gibi bir durumun yaşanmaması için özel bir sistem olan demir mangan filtre kullanarak 2 ppm’e kadar mangan ve 5 ppm’e kadar demir arıtımı sağlanır.
Doğal Sularda Demir ve Mangan
Demir ve mangan doğal sularda ferrik oksit, ferrik hidroksit, ferrik iyonları, çözünür ferrous iyonları ve organik bileşiklerde kombinasyon halinde olarak bulunur.
Bu noktada demir mangan filtreler sudaki konsantrasyon 4 ppm’in altında olduğunda yeterli olmaktadır. 4 ppm’den yüksek konsantrayondaki kirlilikler söz konusu olduğunda filtrasyon işlemine başlanmadan önce filtre yatağındaki mineralin yapısından dolayı mevcut olan absorbe özelliği kullanılır. Bu sayede demir ve mangan giderilir.
Demir Mangan Filtre Nasıl Çalışır?
Demir mangan filtrasyon sisteminde filtrelerin önüne bir dozaj sistemi aracılığıyla oksidant eklenmelidir. Kirlenme oranı daha yüksek olduğunda ise filtrasyon işleminden önce ön arıtma ve çökeltme sistemi oluşturulmalıdır.
Demir ve manganı filtrelemek gerektiğinde bu işlemi yapmanın en basit yolları havalandırma ve kimyasal yardımı ile oksitleme işlemdir.
Demir mangan filtrelerde diğer filtrasyon sistemlerindeki gibi PE gövdeli tanklar ya da epoksi kaplı çelik tanklar kullanılmaktadır. Bu iki tank modeli için de zaman kontrollü, elektronik panel kontrollü, hacim kontrollü, pnömatik ya da manuel olarak çeşitlendirilebilen değişik sistemler mevcuttur.
Demir Mangan Filtre Faydaları Nelerdir?
Demir mangan filtre sistemi ham suyun depoda depolandırılması ile çökertilmesi prensibine dayanmaktadır. Buna ek olarak klor dozlanması ile topraklama işlemi yapılır. Bu aşamayı takiben kum filtresi ve demir mangan filtresinden geçirilen suyun partikülleri su tankında topaklaşır. Bu sayede sudaki demir 2 ppm derecesine kadar filtrelenmiş olur. Bu sayede suyun kirlenmesi ve renk değişmesine yol açacak demir oranı azaltılarak sudaki bakterilenme, renk değişimi ve bulanıklık engellenmiş olur.