Çamur arıtma ekipmanlarının bir parçası olan döner köprülü sıyırıcı, meydana gelen çamurun arıtma tesislerinden ayrıştırılmasında etkin rol alır. Döner köprülü sıyırıcılar altta hareketli bıçaklar yardımıyla çamuru tankın orta kısmında toplar. Yüzen sıvı maddeler ise tankın dış kısmına doğru yönlendirilerek sistemden uzaklaştırılması sağlanır.
Döner Köprülü Sıyırıcı Nedir?
Döner köprülü sıyırıcılar çökeltim havuzunun yarı çapı veya tam çapı baz alınarak imal edilirler. Merkez yataklar ise her çeşit durağan veya hareketli malzemeyi taşıyabilecek kapasitededir.
Döner köprülü sıyırıcılar, orta ve büyük ölçekli atık su arıtma sistemlerinin çökelti havuzlarında tercih edilmektedir. Firmaların kullanım alanlarına ve gereksinimlerine göre döner köprülü sıyırıcılar üç çeşitte üretilebilir. Bunlar; kuyruklu, yarım ve tam döner köprülü sıyırıcılardır. Döner köprülü sıyırıcı, alt-üst sıyırıcı ve merkez yataklanma köprüsü olarak iki ana birimden meydana gelir.
Çökeltme havuzları biyolojik ya da kimyasal işleme maruz kalmış atık suyun içindeki kimyasal ya da biyolojik çamurun çökeltilmesi, duru suyun elde edilmesini hedefler. Bu arada havuz tabanında toplanan çamurun sistemden uzaklaştırılması gerekir.
Döner Köprülü Sıyırıcılar Ne İşe Yarar?
Döner köprülü sıyırıcılar, çökeltim havuzlarının alt kısmında yer alan çamuru sıyırıp havuzun merkezinde toplamak ve düzenli bir şekilde alabilmek için üretilmiş malzemelerdir. Çamurun havuz tabanında tabaka oluşturması sebebiyle çamur uzaklaştırılması sıyırıcılar yardımıyla yapılmaktadır. Sıyırıcı paletler sayesinde dipte toplanan çamur, çamur alma bölümlerine doğru toplanır.
Tabanda toplanan çamur, sıyırıcı paletler yardımıyla konik merkeze alınır. Paslanmaz çelik veya galvanizden yapılan döner köprülü sıyırıcıların alt tabanlarında yer alan paletler ile çamurlar atık bölümüne ulaştırılır. Toplanan çamur ise pompa ile havuzdan uzaklaştırılır. Havuzda suyun üzerinde toplanan malzemeler ise köpük sıyırıcı yardımıyla köpük hunisine entegre edilir.
Ayrıca, havuz yüzeyinde biriken yağ ve köpük de sıyırıcı paletler yardımıyla köpük-yağ toplama bölümlerine yönlendirilir. Toplanan köpük ve yağ, çamur gibi pompa yardımıyla sistemden uzaklaştırılır.
Döner sıyırıcı ekipman, dipteki çamurun havuz merkezindeki çamur çukuruna sıyırılmasında etkilidir. Üst kısımda yer alan sıyırıcı ile yüzeyde meydana gelen köpüğün sistemden atılmasını sağlar.