Denizlerden ve göllerden bizlere ulaşan su, farklı toprak türlerinin üzerinde geçer. Bu topraklarda yararlı mineraller bulunduğu kadar zararlı maddeler de bulunur. Sular, evlerimize ulaşana kadar ise pek çok işlemden geçer. İçme sularının sahip olması gereken birtakım özellikler vardır. Bu özellikler aşağıdaki gibidir.
- Kokusuz olmaları gerekir.
- Şeffaf bir rengi olmalıdır.
- Serin bir içimi olmalıdır.
- Suyun içinde bulunan bakteriler hastalık yapıcı olmamalıdır.
- Suda insan ya da hayvan sağlığını riske atacak kimyasallar bulunmamalıdır.
Su Arıtma Aşamaları
Su arıtma işlemi yalnızca sertlik gidermez. Suyu yumuşak bir hale getirmesinin yanı sıra insan sağlığına zararlı olan bakteri, mikroorganizma ve kirleticilerden arındırır. Doğada bulunan suların hepsinin kullanımı bazı istisnalar dışında içmeye veya sanayide kullanmaya uygun değildir. Su arıtma aşamaları ise aşağıdaki gibidir.
- Dinlendirme
- Sertlik giderme
- Koagülasyon
- Havalandırma
- Süzme
- Klorlama
- Koku giderme
Tüm bu aşamaları daha ayrıntılı bir şekilde açıklamak gerekirse;
Dinlendirme
Büyük havuzlar ve barajlar için sıkça yapılan bir işlemdir. Dinlendirme işleminde suyun bulanık olmasına neden olan maddelerin dibe çökmesi amaçlanır. Çöken maddeler de genel olarak suda çözünemeyen katı maddelerdir.
Sertlik Giderme
Sert suyun içinde Ca(HCO3)2 ve Mg(HCO3)2 bileşenleri vardır. Sertlik giderme işlemi bu bileşikler sert olan suya sönmüş kireç yani (Ca(OH)2) eklenerek yapılır. Bu işlem ile sert olan suda bulunan bileşenler uzaklaştırılır. Burada rol alan etken madde karbonat iyondur. Karbonat iyonu, Mg2+ ve Ca2+ iyonlarıyla tepkimeye girer. Bu tepkimenin ardından metal karbonat dibe çöker.
Koagülasyon
Koagülasyon aşaması, koagülantların suya eklenmesi ile hızla karıştırılmasıyla koloidal ve askıdaki maddelerle bir araya gelerek basit bir şekilde çökmesine dayanır.
Havalandırma
Atık su çelik borular ile havalandırma havuzuna ulaştırılır. Bu aşamada ise atık suların kirli maddelerden uzaklaştırılması için hava oksijeni eklemesi yapılır.
Süzme
Suda asılı kalan maddeleri sudan ayırmak için kum filtresinden geçirilir. Bu işlemden sonra karbon filtreden geçirilir. Karbon filtre kömür olarak da bilinir.
Klorlama ve Koku Giderilmesi
Suların mikroorganizmalardan temizlenmesi için dezenfekte yapılır. Birçok biçimde dezenfeksiyon tekniği bulunur. Bunlardan en çok kullanılan teknik klorlamadır. Klor suyla birleştiğinde çeşitli mikroplarla ve bakterilerle tepkimeye girer. Böylelikle bu bakteri ve mikroplar parçalara ayrılır.