Atık su arıtımı yönetmeliği ile kentsel ve endüstriyel atık suların toplanması, arıtımının sağlanması ve deşarjının olumsuz etkilerine karşı çevreyi korumayı amaçlamaktadır.
Yönetmelik, belirli endüstriyel atık suların toplanması, arıtılması ve deşarjı, atık su deşarjının izlenmesi, raporlanması ve denetlenmesi ile ilgili teknik ve idari esasları içermektedir. Mevcut arıtma derecesinin yetersiz kalması durumunda çevrenin olumsuz açıdan etkilenmemesi için gereğince uygun görülen yerlerde kentsel atık suyunun ikincil arıtması yapılması belirtilir. İkincil arıtma atık sularının genellikle ön çökeltim havuzu da olabilen biyolojik arıtma ve diğer proseslerde arıtılmasını içerir.
Daha az hassas alanlarda çevrenin olumsuz açıdan etkilenmemesi için birincil arıtma kullanılmalıdır. Birincil arıtma, arıtma tesisine giren atık suyun BOİ5’inin en az %20 ve askıda katı maddelerin en az %50 oranında gideriminin sağlandığı fiziksel/mekanik ve/veya kimyasal işlemler veya diğer işlemlerle arıtılmasını içerir.
Uygun şartlarda arıtılmış atık suyun yeniden kullanılabilmesi söz konusudur. Bertaraf yöntemleri çevreye etkileri en aza indirecek şekilde tespit edilir. Arıtılmış atık suyun yeniden kullanımı 31/12/2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 28’inci maddesinde yer alan hükümlere tabi olacak şekilde belirlenmiştir. Her türlü katı atık, arıtma çamurları ve foseptik çamurlarının alıcı su ortamlarına boşaltılması yasaklanmıştır.
Çevrenin atık su deşarjından kaynaklanan olumsuz etkilerinden korunmasını sağlamak amacıyla arıtma tesislerinin atık suların ve alıcı ortamın izlenmesi gereklidir. Atık su üreten endüstriler ve yerleşim alanların birbirine olan yakınlığı, coğrafik özellikleri ve büyüklükleri göz önünde bulundurularak ekonomik ve teknik açıdan uygun olanlar için atık su arıtma tesisinin kurulması esastır.
Endüstriyel atık suyun kanalizasyona boşaltım esasları ise şu şekildedir;
Endüstriyel atık suların, kanalizasyon sistemlerinde ve arıtma tesislerinde çalışan personelin sağlığının korunması, kanalizasyon sistemleri, atık su arıtma tesisleri ve bunlarla ilgili ekipmanın zarar görmesinin önlenmesi, atık su arıtma tesislerinin işleyişine ve arıtma çamurunun arıtılmasına engel olmaması, arıtma tesislerinden deşarjların çevre üzerinde olumsuz etkisinin olmaması ve arıtma çamurunun güvenli bertarafının sağlanması amacıyla ön arıtma yapılması söz konusudur.