Atık su, işletmelerde ya da fabrikalarda kirlenmiş olan suya denilmektedir. Yüksek oranda arıtılmadan kanalizasyonlara, nehirlere ya da denizlere salıverilen atık sular, çevreyi büyük bir zarara uğratmaktadır. Ticari etkinliklerden sonra meydana gelen atık su arıtma tesislerinde arıtılmadan doğaya bırakıldığında çevre büyük ölçüde zarar görmektedir. Bu noktada atık su arıtma sistemleri oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Arıtılmadan çevreye salınan atık su, çevre kirliliğine neden olmaktadır. Boşaltıldığı alanlarda canlı ekosistemini olumsuz etkileyen atık sular, yalnızca doğaya değil doğanın içerisinde yaşamını sürdüren canlılara da zarar vermektedir. Suların kirlenmesi ile birlikte hem su hem de canlılar bu kirlilikten olumsuz etkilenmektedir. Bu sebeple suların doğaya bırakılmadan önce kesinlikle arıtılması gereklidir.
Suların arıtılmasını sağlayan atık su arıtma tesisleri, atık suların çeşitli kimyasal, bakteriyolojik, ekolojik ve fiziksel özellikleri muhafaza edilerek suyu arıtmaktadır. Atık su arıtma tesisleri, suyun içerisine karışan kirletici maddelerin arıtması sonucunda doğaya ve doğada yaşayan canlılara zararsız hale getirilmesini sağlamaktadır.
Atık Su Arıtma Sistemlerinin Çevre İçin Önemi
Atık su arıtma sistemlerinin çevre için önemi büyüktür. Sanayi kuruşlarının meydana getirdiği atık suları, çevreye salmadan önce atık su arıtma tesislerinde arıtması oldukça kritik bir öneme sahiptir. Arıtılmış suyun geri kazandırılması bir yandan çevreye yarar sağlarken diğer yandan tasarruf sağlamaktadır. Bu nedenle işletme, sanayi kuruluşları ve fabrikalarda kullanılan su miktarının geri kazanımı hem tasarruf hem de çevre açısında karlıdır.
Atık Suların Geri Kazanımının Yararları
Atık suların geri kazanımı, önem verilmesi gereken önemli konular arasında ye almaktadır. Pek çok yararı bulunan atık su geri kazanımı, çevre için kritik bir öneme sahiptir. Aşağıda atık su geri kazanımının yararları verilmiştir.
- Kaynakların ve enerjinin korunmasını sağlar.
- Atık su akışını azaltır.
- Tatlı su maliyetlerini azaltır.
- Operasyonel verimi artırır.
- Temiz su kullanılabilirliğinin artması sebebi ile üretim yetisinin iyileşmesine yol açar.
- Kuraklığı önleyici özelliğe sahiptir.
Atık suların geri kazanımı, ileriki yaşantımızda çevrenin ve çevredeki canlıların su sorunu yaşamaması için önemli bir yoldur.