Gemi kaynaklı petrol ve petrol türevi atıkların denize bırakılması deniz kirliliğine neden olmaktadır. Bu atıklar denizlerde çevre kirliliği ve ekolojik dengenin bozulması gibi pek çok sorun ortaya çıkarmaktadır. Gemi kaynaklı atıkların denize bırakılmasıyla birlikte diğer canlılar olumsuz olarak etkilenir. Bu sebeple petrol ve petrol türevli kaynaklı atıkların bertaraf edilmesi ve yönetilmesi ile ilgili tesisler faaliyet gösterir.
Atık Kabul Tesisi Nedir?
Gemilerde seyir esnasında çeşitli atıklar oluşur. Çeşitli yağlı atıklar, yakıt atığı, sintine, evsel atıksu, çöp ve kargo atıkları bu atıklar arasında yer alır. Gemilerde üretilen atıkların oranları geminin büyüklüğü, personel sayısı, sefer süresi, kullanılan yakıt ve farklı etmenlere göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte gemilerde atık yönetimi uygulanması da atık miktarını oldukça etkileyen faktörler arasındadır.
Atık kabul tesisi, Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği gereği, evsel atıksu, slaç, atık yağı, çöpün ayrı ayrı depolara alındığı ve atıksuların arıtıldığı bölümlerden oluşur. Atık kabul tesisi, gemi ve petrol türevli atıkların alınması ve bertaraf edilmesini sağlayan tesislerdir. Atık kabul tesisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan petrol ve petrol türevli atıkların alındığı tesisler olarak çalışmalarını sürdürür.
Atık kabul tesisleri, gemi kaynaklı atıkların gemilerden alınması, arıtılması ve geri kazanımını sağlayan sistemlerdir. Atık kabul tesisi, Uluslararası MARPOL Sözleşmesi Ek.1’de bulunan petrol türevi atıkları kabul ederek bunların belirli işlemlerden geçmesini sağlar. Bu işlemler bir dizi fiziksel ve kimyasal aşamaları içerir.
Atık kabul tesislerinin gemi atıklarını almasının amacı, deniz kirliliğini kontrol altına almaktır. Arıtma esnasında meydana gelen petrol ve türevi atıklar işlenerek endüstride yakıt olarak kullanıma sunulabilmektedir. Elde edilen bu yakıtların piyasaya ve ekonomiye geri kazandırılması hedeflenmektedir. Atık kabul tesisleri, doğal kaynakların korunmasını sağlar. Geri dönüşüm süreciyle çevreye hasarın önüne geçilmiş olur.
Atık Kabul Tesisinde Bulunan Üniteler
Atık kabul tesisinde bulunan üniteler şu şekilde sıralanabilir;
Seperatör (susuzlaştırma) ünitesi
Dekantör (ayrıştırıcı) ünitesi
Isıtma ünitesi
Atık alma ve depolama ünitesi
Kimyasal arıtım ünitesi
Laboratuvar ünitesi
Elektrik ve otomasyon ünitesi