Atıksu arıtma işlemlerinin birçok amacı vardır. Atıksuların çeşitli fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özellikleri korunarak suyun kirletici elementlerden uzaklaştırılmasıdır. Atıksular tesislerde arındırılarak temiz ve bakterilerden arındırılmış hale getirilir. Bu nedenle atıksu arıtma insanlar için oldukça önemlidir.
Atıksu Arıtma Tesisi Neden Kullanılır?
Atıksu arıtım tesisleri su içerisindeki kirletici öğelerin arındırılması için kullanılır. Bu sebeple arıtma tesislerinde ızgara, elek, kum tutucu ve dengeleme havuzları gibi pek çok ekipman kullanılır. Atıksu içerisinde bulunan katı parçaların tutulmasıyla birlikte uzaklaştırılması ve ekipmanın güvenli hale getirilmesi söz konusudur.
Atıksu arıtım süreçleri iki yapıdan meydana gelir. Bu yapılardan ilki kirletici maddelerin sulardan uzaklaştırılmasıdır. Diğeri ise suyun kalitesinin artırılmasıdır. Suda homojen dağılan veya askıda kalan maddelerin fiziksel durumlarının değiştirilerek çökelmesi sağlanır. Bu sistemler atık suyun içeriği ve kirlilik değerlerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Atıksu arıtma süreçlerinin ilk aşamasında fiziksel arıtma süreci içerisinde atık suda yer alan suda yüzen veya dibe çöken katı maddeler sistemden uzaklaştırılır. Atıksu arıtma tesislerinde üst düzey verim alınabilmesi için atıksu arıtma sistemlerinin kontrol edilmesi, deşarj sisteminin kontrol edilmesi ve uzaklaştırma sistemlerinin verimli çalışıp çalışmadığına özen göstermek gerekir.
Atıksu arıtma tesisi üniteleri atık suyun arıtılmasından tamamlanma işlemine kadar tüm kısımları içerisine alır. Arıtma işlemleri esnasında arıtma işleminin standartları kontrol edilmektedir.
Atıksu Arıtma Tesisi Üniteleri
Atıksu arıtma tesisi üniteleri şu şekildedir;
Atıksu Giriş Ünitesi: Atık suyun tesise giriş aşamasını giriş ünitesi meydana getirir. Bu üniteden giriş yapan atık sular ızgaralardan geçerek diğer ünitelere ulaşır.
Atıksu Kum Tutucu Ünitesi: Giriş ünitesinden ilerlemeye başlayan su, kum tutucu üniteye erişir. Kum tutucu ünite içerisinde kumlardan ayrıştırılır. Kumlardan ayrışan su, daha saf haliyle ilerlemeye devam eder.
Anaerobik Ünite: Bir önceki üniteden gelen atıksu biyolojik ayrıştırmaya tabi tutulur.
Hava Ünitesi: Bakterilerin yaşayabilmesi için gerekli ortamı oluşturarak atık suyun işlemden geçmesi amaçlanır.
Son Çökelti Bölmesi: Atık suyun son aşamadan geçerken dinlendirilmesi söz konusudur.
Atık sular bu ünitelerden geçer ve tüm süreç sorunsuz bir şekilde yönetilir.