Çamur pompası yer altından yoğun nitelikli sıvıları, çamur kıvamında dahi olsa tahliye etmeye yarayan pompalardır. Dayanıklı döküm malzemeli yapısıyla uzun yıllar hizmet verebilen çamur pompası birikinti suların tahliyesine uygun malzemelerdir.
Normal su pompalarından farklı bir yapıya sahip olan çamur pompası, sıvıları çamur kıvamında olsa bile tahliye edebilen özelliğe sahiptir. Pompanın çekebileceği katı-sıvı malzemeleri başarılı bir biçimde tahliye edebilmektedir. Karıştırıcı özelliği bulunan bu pompalar sıvıları karıştırarak katı hacimlerin parçalanması ve pompaya iletilmesi sayesinde günümüzde pek çok sektörde tercih edilmektedir.
Çamur Pompası Kullanım Alanları
Çamur pompası belirli bir yoğunluğu bulunan suların yüzeye tahliyesine yardımcı olduğu için pek çok alanda kullanılmaktadır. Çamur pompaları pek çok sektörün gereksinimi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Sondaj işlemlerinde kullanılan bu ürün, inşaat sektörü, mermer ve maden ocakları, su tahliyeleri, baraj çalışmaları ve tünellerde kullanılmaktadır. Bu pompalar yaptığı çalışmalarla pek çok problemin çözülmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Çamur pompaları pompa şaftına yerleştirilen karıştırıcı ile sıvı yoğunluğunu azaltarak tahliye edilmesine imkân sağlayan sisteme sahiptir. Döküm gövde, yeterli sıvı basma basıncı ve çeşitli metrelere farklı miktarlarda su basma özelliklerine sahiptir. Çamur pompası ile işlemlerde güvenli bir şekilde çalışmak oldukça önemlidir.
Çamur Pompası Çalışma Prensibi
Çamur pompasının performansı deplasman ve basınca bağlıdır. Deplasman dakika başına hesaplanan ve kuyu deliği çapı ve deliğin tabanından gelen sıvının dönüş hızını içeren verilerdir. Pompanın basıncı, sondaj sıvısının derinliği ve yıkama sıvısının kalitesiyle geçidin dayanımına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çamur pompası temel çalışma prensibi çamur pompa silindir hacimsel değişiklikler, sıvı taşıma basıncı ile işlemi tamamlamaktır. Silindir içerisinde yer alan pistonu harekette kullanarak çalışma haznesindeki silindir bölmenin çevrimsel olarak değişmesini sağlar.
Sondaj dayanımı değiştikçe gerekli basıncın da artması söz konusudur. Pompa yer değişikliği her an ayarlanabilir şekildedir. Pompa sistemi yer değiştirme amacına uygun olarak hızını ayarlamak için hidrolik motor ve şanzımana sahiptir.