Endüstriyel su arıtma sistemleri, endüstriyel uygulamalarda kullanılan yüksek teknolojiye sahip cihazlardır. Endüstriyel su arıtma sistemleri fabrika, sanayi ve ofis gibi su tüketiminin fazla olduğu endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Endüstriyel su arıtma sistemleri ile temiz su elde edilmesi mümkündür.
Endüstriyel su arıtma, çeşitli su arıtma ve ayırma gereksinimlerini karşılamak amacıyla etkili, uygun maliyetli ve kompakt sistemlerle çeşitli uygulamalar için kullanılan bir işlem çeşididir. Üretim sürecinde kirli su oluşması durumunda endüstriyel su arıtması kullanılır.
Endüstriyel su arıtma sistemleri şu şekilde sıralanabilir;
- Ham Su Arıtma Sistemleri
- Soğutma Kulesi Su Arıtma Sistemleri
- Kazan Besleme Suyu Arıtma Sistemleri
- Atık Su Arıtma Sistemleri
Endüstriyel Su Arıtma Sistemleri Kullanım Alanları
Endüstriyel su arıtma sistemleri çeşitli endüstri alanlarında ve uygulamalarında hizmet vermektedir. Arıtma sistemlerinin her biri tesiste farklı gereksinimler için dizayn edilmiştir. Genel yapıları benzer olsa da tesiste farklı amaçlar için kullanılmaktadır.
Endüstriyel su arıtma cihazı kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
- İlaç sektörü
- Boya sanayi
- Kimya sanayi
- Medikal sektörü
- Tekstil sanayi
- Otomotiv sektörü
- Enerji sektörü
- Döküm sanayi
Endüstriyel Su Arıtma Sistemlerinin Çalışma Prensibi
Endüstriyel su arıtma sistemi çamur stabilizasyon havuzu, çöktürme ve havalandırma gibi alanlardan meydana gelir. Atık sular, havalandırma ünitesine alınarak burada suya dönüştürülür. Sistem içindeki ekipmanlar yardımıyla hava verilen proseste havalandırma ünitesindeki atık su, çöktürme ünitesine gönderilir. Bu işlemde katı ve sıvı birbirinden ayrıştırılarak dezenfekte işlemi sağlanır.
Su arıtma sistemlerinin en önemli işlevi, filtreler aracılığıyla gerçekleştirilir. Endüstriyel sistemlerde karbon, reçine ve karbon oldukça önemlidir. Bu parçalar farklı görevleri etkin bir şekilde yerine getirir.
Endüstriyel su arıtma sistemleri içerisinde yer alan kum sistemleri, sudaki gözle görülen ya da görülmeyen tüm partiküllerin tutulması için kullanılır. Tüketilen suyun içerisinde yer alan partikülleri tutabilen kum sistemleri, prosesin önemli bir ekipmanını oluşturur. Karbon sistemi ise sudaki klorun tutulmasını sağlayan önemli detaylardır.
Klorun sağlık açısından zararları nedeniyle filtreleme işleminin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi gerekir. Suyun berrak görünmesi için endüstriyel arıtma sistemlerinde bulunan bu ekipman bakterilerin tutulmasını da sağlar.
Reçine sistemi ise suyun tadının yumuşamasında etkilidir. Suyun sertliğini gideren özel bir filtre sistemi olan reçine sisteminin kurulum aşamasından kullanıma kadar sorunsuz yönetilmesi son derece önemlidir.