Zincirli – paletli tip yüzey sıyırıcılar çamur arıtma ekipmanlarından biridir. Arıtma tesislerinde atık suda yer alan yüzer malzemelerin (yağ, köpük, askıda katı madde vb.) fiziksel tekniklerle sistemden uzaklaştırılarak bertaraf edilmesi amacıyla kullanılır. Zincirli sıyırıcılar tıpkı doğrusal sıyırıcılar gibi dikdörtgen biçimindeki havuzlarda kullanılır.
Zincirli Sıyırıcılar Nedir?
Çamur arıtma ekipmanlarından biri olan zincirli sıyırıcılar doğrusal sıyırıcılar gibi dikdörtgen kesitli kanallarda kullanılırlar. Zincirli sıyırıcılarda sıyırma bıçakları havuzun köşelerindeki miller ve dişlilerin arasına monte edilir. Bu sayede, tahrik grubunun hareket sağladığı milin dönüşüyle zincir sonsuz dönüş hareketini yaparak tabanda biriken çamuru temizler.
Zincirli sıyırıcı sistemi tabandaki çamuru kazıyarak yarı siloya alır. Havuzun yüzeyinde yer alan maddeleri sıyırarak yan kanala aktarılması söz konusudur. Bu sistemler dişli motor kontrol grubu, tahrik zincirleri ve tahrik mili tespit edilmiş sıyırma bıçağından oluşur. Dişli motorun hareket etmesiyle iki zincir dişli harekete geçirilir.
Zincirli sıyırıcılar beş ana gruptan meydana gelir. Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir; tahrik mili ve avare mil, tahrik zincirleri ve çekme zincir, dişli motor kontrol sınıfı.
Bu gruplar da iki gruptan meydana gelir. İlk bölümde siloda taban kısmından alınan çamurlar bir araya getirilir. İkinci bölümde ise tavan bölümünden sıyrılan hammaddeler bir araya getirilir.
Zincirli Sıyırıcıların Faydaları ve Özellikleri
Zincir sıyırıcılar; sağlam, dirençli ve paslanmaz yapıdaki maddelerden üretildiği için uzun ömürlüdür. Ayrıca yüksek verim sağlar. Enerji tasarrufu sağlayarak işletme maliyetlerinin düşmesine yardımcı olur.
Zincirli sıyırıcıların özellikleri ve faydaları şu şekildedir;
- Sağlam ve dayanıklı dizayn
- Hızlı ve kolay montaj
- Uzun hizmet ömrü
- Düşük yatırım ve işletme maliyetleri
- Yüksek verim ve düşük enerji harcama
- Düşük aşınma ve yıpranma
Zincirli Sıyırıcıların Uygulama Alanları
Zincirli sıyırıcıların uygulama alanları şu şekildedir;
- Su arıtma tesisi
- Ön çökeltme prosesi
- Kimyasal çamur uzaklaştırma prosesi
- Evsel atıksu arıtma tesisi
- Çözünmüş hava yüzdürmeli yoğunlaştırma prosesi
- Ön ve son durultma prosesi
- Endüstriyel atıksu arıtma tesisleri
- Yağ ve su ayrıştırma prosesi
- Durultma prosesi