Yüzeysel aeratör olarak da ifade edilebilecek olan bu ürünler en temel haliyle oksijen bakımından fakir kabul edilebilecek olan su ortamlarının oksijen oranlarını, değerlerini daha da arttırmak, zenginleştirmek için kullanılmakta olan ekipmanlardır. Arıtma hakkında temel düzeyde bilgiye sahip olan herkesin bildiği bir şey vardır.
Bu da atık su havalandırma havuzları olarak ifade edilen alanlardaki mikroorganizmaları parçalamak için tercih edilen bakterilerin oksijene ihtiyaç hissetmeleridir. Bu nedenle de atık su arıtma tesislerinde kullanılan bu bakteriler kendiliğinde oksijeni elde edemediğinde ölebilmektedir.
Bunun önlenebilmesi ve atık suyun en iyi şekilde arıtılması için bu havuzlara ekstra oksijen verilmektedir. Bu sayede de yararlı kabul edilen bu bakterilerin yaşaması ve çoğalması sağlanacaktır.
Aeratörlerin Özellikleri Nelerdir?
Atık su havalandırma ismiyle anılmakta olan bu proseste yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden biri de yüzeysel aeratörlerin kullanımdır. Ortamda var olan hava ile atık suyu birbiriyle karıştırma sistematiğine göre hareket etmekte olan yüzeysel aeratörler havalandırma esnasında su ile sıkı bir temas halindedir. Bu süreçte ise yardımcı ekipmanlara ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bu özelliği bakımından incelendiğinde yüzeysel aeratörler, atık su havuzu tabanında yer almakta olan difüzörlerin kullandığı blower ile havalandırma yöntemine kıyasla büyük oranda değişiklik göstermektedir. Yüzeysel aeratörler kullanıldığı takdirde ek bir bina ya da havalandırma için ek borulama da gerek duymamaktadırlar. Aynı zamanda da ilk kurulum maliyeti ve kullanım alanı bakımından da birçok avantajı vardır.
Bakım süreleri ve maliyetleri olarak bakıldığında yüzeysel aeratörler, blower-difüzör sistemlere kıyasla çok ciddi bir ucuzluk sunmaktadır. Basit ve aynı zamanda da sağlam bir perspektifinin olması da uzun süreli kullanım imkanı tanımaktadır.
Periyodik bakım ve olası arıza gibi sorunlarda, yüzeyde çalıştığı için müdahale edilmesi çok daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda da atık su havalandırma havuzunun boşaltılmasına da gerek kalmamaktadır. Yüzeysel aeratörlerin en önemli artılarında biri de havalandırmayla birlikte etkin bir karışım sağlamalarıdır.
Havuz derinliği göz önüne alınarak seçimleri doğru yapılan bir aeratör ile havuz içi karışım daha düzgün işlemektedir. Bunun yanı sıra havuz dibinde çamur çökmesinin de önlenmesi sağlanmaktadır. Yüzeysel aeratörlerin çalışma hızları ve havuza konumlandırılma biçimleri de bu bağlamda önemli olmaktadır.