Çamur susuzlaştırma işlemi olarak tanımlanan bu işlem, atık su arıtım işleminin ardından meydana gelen sıvı ya da katı halde yer alan kokulu, katı madde içeren, çamurun içerdiği nem yüzdesinin düşürülmesi amacıyla uygulanan fiziksel yöntemlerdir. Çamur susuzlaştırma yöntemi sayesinde nem yüzdesi düşürülmektedir.
Çamur susuzlaştırma yöntemiyle katı hale dönüştürülen çamur keki kolay taşınabilen bir hal alır. Böylece, çamur bertarafa uygun hale getirilir. Bununla birlikte susuzlaştırma işlemiyle birlikte kokuşmaya kek, kokusuz ve kokuşmaya elverişsiz hale gelerek hacimsel olarak küçülmektedir.
Çamur Susuzlaştırma yöntemleri doğal ve mekanik olarak ikiye ayrılmaktadır. Çamur susuzlaştırma için kullanılabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin her biri belirli aşamalarda birbirlerine benzer özellikte bulunmaktadır.
Çamur Susuzlaştırma Ekipmanları
Mekanik Bant Yoğunlaştırıcı
Mekanik bant yoğunlaştırıcı, sistemi takip eden çamur susuzlaştırma sistemlerinin kapasitesini düşürmek maksadıyla kullanılan bir tekniktir. Çamurdaki su oranı çamurun akıcı ve pompalanabilir olarak kaldığı kıvama kadar azaltılır. İşletme gereksinimine bağlı olarak beltpres ünitelerine entegrasyon edilebilmektedir.
Otomatik Poly Ünitesi
Otomatik poly ünitesi, kullanılacak olan kimyasalın hazırlanması ve dozlanması aşamaların birlikte bulunduğu grift ünitelerdir. Ünite içinde toz polielektrolit besleme noktası, solüsyonun hazırlanması ve dozlama aşamaları bulunur.
Beltpres
Çamur miktarı yüksek, orta veya büyük ölçekli tesislerde kullanım için en elverişli maliyete sahip olan çamur susuzlaştırma sistemi beltpres olarak karşımıza çıkmaktadır. Sürekli olarak çalışan beltpres sisteminde dönen tamburlar ile çamur bantları arasında sıkıştırılan çamurun katı-sıvı ayrımı yapılabilmesi mümkündür.
Farklı çaplarda bulunan tamburlar ile alçak ve yüksek basınçta sıkıştırılmış olan çamurun susuzlaştırma verimi yüksek olarak çıkmaktadır. Çamur bantları üstünde farklı basınçlar uygulanması halinde suyu filtreleme işlemi gerçekleştirilen çamur kekin sistemden uzaklaştırılmasının ardından çamur bantları filtrasyon veriminin artırılması maksadıyla otomatik kendini temizleme özelliği bulunan nozullar ile yıkanması gerekir. Filtrasyon ve geri yıkama suları bir deşarj hattı ile atık su arıtma tesisine ulaştırılmaktadır. Meydana gelen çamur keki, konteyner veya taşıyıcı bantlara ulaştırılarak sistemden uzaklaştırılmaktadır.
Filtre Pres
Filtre presler biyolojik veya kimyasal çamurun susuzlaştırılması için kullanılan ekipman olarak karşımıza çıkmaktadır. Susuzlaştırma işlemi, filtre pres plakaları ve bezleri aracılığıyla basınçlı filtrasyon uygulanarak çamurun katı-sıvı ayrımın yapılmasıyla gerçekleştirilmektedir.