Arıtma, insanlar için kritik öneme sahip su ve su kaynaklarının içme ya da kullanma amaçlı tüm kir ve pisliklerden arındırılmasını sağlayan sistemlerdir. Suda homojen dağılmış ya da askıda bulunan maddelerin fiziksel durumları değiştirilerek çökelmeleri sağlanmaktadır. Fiziksel arıtma sistemleri atık suyun içeriği ve kirlilik parametrelerine göre değişkenlik göstermektedir.
Filtrasyon Sistemleri
Filtrasyon sistemleri ile su arıtımı oldukça kolaylaşmıştır. Su arıtım uygulamalarında ilk basamak fiziksel kirliliklerin sudan uzaklaştırılmasıdır. Yüksek basınç altında suyun ayrıştırılması sağlanarak aşama aşama suyun temizlenmesi amaçlanmaktadır.
Sularda en belirgin olarak askıda katı madde, bulanıklık, tortu ve kum gibi kimyasal ve fiziksel atıkların öncelikli olarak sudan uzaklaştırılması gerekmektedir. Filtrasyon sistemi olarak farklı sistemler tercih edilebilmektedir. Bunları tercih ederken partikül miktarının kaba partiküllerden ince partiküllere doğru filtre edilmesi gerekmektedir.
Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri
Aktif karbon su arıtma sistemlerinde en çok tercih edilen ve suyun içinde bulunan kokuyu gideren sistemlerdir. Bununla birlikte klor giderimi de sağlamaktadır.
RO (Reverse Osmos) ünitelerinde önce suda bulunan ve RO membranına zarar veren klorun giderilmesi için kullanılması gereken sistemdir.
Klor Dezenfeksiyon Sistemleri
Klor dezenfeksiyon sistemleri ile öncelikli olarak hastalık yapıcı bakteriler ve parazitler sudan uzaklaştırılır. Bunun yanı sıra, suda bulunan ve su kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek canlı organizmaların da sudan arınması sağlanır. Klor ile dezenfeksiyon ve oksidasyon arıtımının verimli olması için temas zamanı, klorun nasıl suya dozlandığı, dozlanan klor miktarının tespiti gibi konular oldukça önemlidir.
Su Yumuşatma Sistemleri
Yumuşatma sistemleri, su arıtımında en çok tercih edilen sistemler arasında yer alıyor. Suda bulunan ve suyun sertliğine neden olan minerallerin (kalsiyum ve magnezyum) katyonik reçine kullanılarak sudan uzaklaştırılması sistemidir. Su yumuşatma sistemleri, yüksek sertliğe neden olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını, sodyum iyonları ile yer değiştirerek suyun yumuşatılmasını sağlamaktadır. Su yumuşatma ünitelerinin rejenerasyon (tazeleme) işlemi, toz çözeltisi kullanılarak gerçekleştirilir. Suya sertlik veren kalsiyum ve magnezyum iyonları, yumuşatma ünitesinden geçirilmesi sırasında sodyum iyonları ile yer değiştirir. Böylelikle, su içerisindeki sertlik yapan maddeler ile iyonlar yer değiştirmiş olur.
Reverse Osmos RO (Ters Osmoz) Sistemleri
Reverse osmos sistemleri, suyun içerisinde bulunan bütün anyonik ve katyonik iyonların arıtılmasında tercih edilen sistemlerdir. Reverse osmos, şebeke suyunda yer alan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kirlilik sebeplerini uzaklaştıran filtrasyon sistemidir.
Reverse osmos, ağır metalleri içme suyu elde etmek için arıtabilen arıtma teknolojisidir. Kimyasal maddeye gerek kalmadan fiziksel bir işlemle yapılan su arıtma sistemidir. Reverse osmos, günümüzde ilaç ve gıda sektöründe yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.
Ultraviyole Dezenfeksiyon Sistemleri
Ultraviyole aygıtı suyu sterilize etmek amacıyla kullanılır. Suda bulunan bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların sudan uzaklaştırılmasında etkilidir. Ultraviyole lambaları quartz cam içerisinde korunarak içi civa buharı ile doldurulmuş özel tip floresan lamba ile UV ışını elde edilir. Ultraviyole sterilizasyon sistemleri, UV ışınlarını 254 nm boyutunda yayan özel ışın tüpleri ile sudaki bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaların sudan uzaklaştırılmasını sağlar.