Filtrasyon (süzme) sistemleri içme ve kullanma suyu, kuyu suyu ve deniz suyu arıtma sistemlerinde suda yer alan katı maddelerin, tortunun, kötü tat ve kokunun, bulanıklığın ve diğer partiküllerin filtrelerden geçirilerek sudan uzaklaştırılması işlemidir.
Filtrasyon sistemleri suda çözünmeyen kum, kıl ve tortu gibi katı maddeleri arıtarak suyu renksiz, kokusuz ve berrak bir hale dönüştürür. Yüksek basınç altında suyun ayrıştırılması sağlanarak aşama aşama suyun temizlenmesi hedeflenmektedir.
Filtrasyon Sistemi Çeşitleri
Kum Filtrasyon Sistemleri
Kum filtreleri ile suyun içindeki çözünmeyen partikülleri, askıda katı maddeleri gidermek maksadıyla kullanılmaktadır. Filtrasyon tankları içinde quartz ve antrasit minerali yer almaktadır. Su kirliliğine göre mineraller arasından süzülen su, tortularından arınmış hale gelir. Kum filtresi, su arıtma sistemlerinin önemli bir parçasıdır.
Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri
Aktif karbon filtrasyon sistemleri; suda istenmeyen klor, renk, tat, koku veren eriyik gazlar, artıklar ve organik maddelerin arıtılmasında faydalanılmaktadır. Aktif karbon filtrasyon sistemi, insan müdahalesine gerek kalmadan tam otomatik olarak çalışmaktadır.
Aktif karbonun atık su arıtımında önemli bir yeri mevcuttur. Evsel ve endüstriyel içme ve kullanma suyu arıtma sistemlerinde kendinden sonra gelen arıtma ünitelerinin daha verimli çalışmasını sağlamaktadır. Yüzme havuzlarında yer alan ozonun giderilmesinde ve kloramin seviyesinin kontrolünde kullanılır.
Demir Filtrasyon Sistemleri
Sularda çözünmüş halde yer alan demir ve mangan kahverengimsi bir bulanıklık meydana getirir. Demir ve manganın belirli değerlerin üzerine çıkması halinde ve özel proseslerde su ile çalışan makinelerin, tesisatın vb. sistemlerin zarar görmemesi için sulardan uzaklaştırılması şarttır. Bu durum özellikle tekstil, deri, gıda, kâğıt ve plastik endüstrisinde zararlara sebep olabilir.
Demir filtrasyon sistemleri suda bulunan demir ve manganı oksidasyon ile sudan uzaklaştırır. Ayrıca suda yer alan hidrojen sülfit, metan, serbest karbondioksit ve yüksek konsantrasyondaki organik atıkları uzaklaştırır. Filtrasyon mineralinin rejenerasyonu için herhangi bir kimyasala gerek duyulmamaktadır. Bu nedenle, demir filtrasyon sistemleri diğer metotlara göre daha ekonomiktir. Sulardan demir ve mangan filtrasyonu sağlamak için özel mineralli, otomatik olarak çalışan filtreler kullanılmaktadır.