Günümüz dünyasında geri dönüşüm çok önemli olmaktadır. Çünkü, geri dönüşüm aslında çöp olmayan maddelerin belirli işlemlerden geçirilmesi sayesinde yeniden kullanılması ya da yeni bir forma sokulması olarak ifade edilebilmektedir.
Bu nedenle de geri dönüşümün aslında bir sürdürülebilirlik faaliyeti olduğunu söylemek yanlış olmamaktadır. Özellikle günümüz şartlarına bakıldığında küresel ısınma, çöp dağları, susuzluk sıkıntısı, kuraklık, kirli hava ve bunun gibi daha birçok sorunun varlığından söz etmek gerekmektedir. Aslında tüm bu sıkıntılar dünyanın bize karşı gösterdiği bulgular olmaktadır. Çünkü, artık dünya ben hastalanıyorum demektedir ve bizim dünyanın hastalığını iyileştirmek için yapabileceğimiz yegane şey de geri dönüşüme eskisinden daha çok önem vermek ve dünya kaynaklarını ölçülü kullanmaktadır.
Bunla birlikte de yer altı sularının yoğun kullanımı, ilkim değişiklikleri, hızlı sanayileşme ile beraber kullanılabilir su kaynaklarında hızlı bir azalma gözlenmektedir. Bu nedenle, arıtılmış atık suların sulamada ve proses suyu olarak geri kullanılabilmesinin önem kazanmıştır. Aynı zamanda da çamurun arıtılması ve gerekiyorsa toprak, kil gibi farklı maddelere dönüştürülmesi gerekmektedir. Böylelikle atık denilen, kullanılamaz denilen dünya kaynakları geri dönüştürülerek daha efektif olarak kullanılabilmektedir.
Bunun için de atık çamur ve su geri dönüşümünün yapılması şart olmaktadır. Aksi takdirde zaten hasta olan dünyanın sınırlı kaynakları insanlara yetmeyecek ve zaten yaşadığımız sorunlara daha birçok sorun daha eklenecektir. Bu da olağanüstü durumların yaşanmasına neden olabilmektedir. Örneğin, salgınlar ya da soy tükenmeleri bu kapsama girebilmektedir.
Bu nedenle atık çamur ve geri dönüşüme önem verilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, atık su arıtma geri kazanım sisteminin etüt ve fizibilite çalışmalarının yapılması, kurulacak sistem için ihale şartnamesinin ve dokümanların hazırlanması, geri kazanım sisteminin ihale danışmanlığı ve kontrolörlüğünün hazırlanması, konsantrat bertarafına yönelik yeni sistemleri geliştirilmesi, 5 m3/saat kapasiteli pilot atık su geri dönüşüm sisteminin kurulması ve çalıştırılması, kurulacak sistemin ilk yatırım ve işletme maliyetinin belirlenmesi gibi birçok hizmetin sağlanması ve gerek ulusal gerekse uluslararası iş birlikleri sayesinde atık çamur ve su geri dönüşümün daha hızlı geliştirilmesi önemli olmaktadır.