Atık kabul tesisi gemi ve petrol türevli atıkların alınmasına hizmet eden sistemlerdir. Atık kabul tesisleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan petrol türevi atıkların alındığı tesislerdir.
Atık kabul tesisi yerel ve uluslararası sözleşme hükümlerinde bulunan gemi kaynaklı atıkların alınması, geri kazanılması ve arıtılmasını içerir. Atık kabul tesisi, Uluslararası MARPOL Sözleşmesi Ek I’de bulunan petrol türevi atıklar (slaç, atık yağ, kirli balast, sintine) almakta, belirli fiziksel ve kimyasal süreçten geçirmektedir.
Atık kabul tesisinin kurulmasının amacı, deniz kirliliğini kontrol altına almaktır. Arıtma sonucunda elde edilen petrol ve türevi ürünlerin işlenerek endüstride yakıt olarak kullanılmasını sağlamaktır. Bu yakıtların ekonomiye geri kazandırılması söz konusudur. Atık kabul tesisleri doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur.
Atık Kabul Tesisinde Yer Alan Üniteler
Atık kabul tesisinde yer alan üniteler şöyle sıralanabilir;
Atık alma ve depolama ünitesi
Dekantör (ayrıştırıcı) Ünitesi
Seperatör (susuzlaştırma) ünitesi
Isıtma ünitesi
Kimyasal arıtım ünitesi
Laboratuvar ünitesi
Elektrik ve otomasyon ünitesi
Atık Kabul Tesisi Şartları
Limanlar, atık kabul tesisini MARPOL 73/78’e göre projelendirmektedir. Tesis proje raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulur.
Onaylanan proje doğrultusunda atık kabul tesisinin kurulum işlemlerine başlanmaktadır. Atık kabul tesisi kurulum tamamlandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Tesisin uygun bulunması durumunda onay belgesi düzenlenir.
Onay belgesiyle birlikte tesis kullanıma hazır hale gelir. Atık kabul tesisinde toplanan atıklar, Çevre Mevzuatı’na göre ayrıştırılır. Atık kabul tesisleri, atık alımları sırasında resmi kurumlarla iletişim halindedir. Gerekli belgeleri hazırlayarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderirler.
Atık yönetim planı her üç yılda bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmaktadır.
Uluslararası MARPOL Sözleşmesi Ek 1’de bulunan petrol türevi atıkların depolanması için çelik konstrüksiyon depolama tankları imalatı ve montajı yapılmaktadır.
Sıvı atıkları yağdan ayrıştırmak için seperatör ve ısıtma ünitesi kurulmaktadır.
Yağdan arındırılmış sıvı atıkların deşarj kriterlerine uygun hale gelmesi için endüstriyel atık su arıtma tesisi kurulmaktadır.
İmalat ve kurulum işlemlerinin mevzuatta belirtilen süre içerisinde yapılması gerekmektedir.