Atık su arıtma işlemlerinin pek çok amacı ve hedefi vardır. Bunlardan en önemlisi ise, atık suların çeşitli fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik ve ekolojik özellikleri korunarak suyun yalnızca kirletici unsurlarından ayrıştırılmasıdır. Bu aşamaların her biri ise kendi için farklı bir işe yarar.
Atık su arıtma süreçlerinin ilk aşaması olan fiziksel arıtma sürecinde atık suyun içerisinde bulunan suda yüzen ya da dibe çökmüş olan katı maddeler uzaklaştırılmaya çalışılır.
Biyolojik ve kimyasal prosesler çerçevesinde ise organik maddelerin yanı sıra metallerde sudan uzaklaştırılmaya çalışılır. Ancak bu proseste kirletici unsurlarından kurtarılamayan atık su ileri artıma sistemleri kullanılarak giderilir.
Atık Su Arıtımı Neden Kullanılır?
Atık su arıtımı prosesleri sadece içme suyu elde etmek ve içme sularını sağlıklı hale getirmek için kullanılmaz. Atık su arıtımı içme suyunun sağlığının yanı sıra su içerisindeki kirletici öğelerin ayrıştırılması içinde kullanılır. Bu nedenle de su arıtma tesislerinde ızgaralar, elekler, kum tutucular ve dengeleme havuzları gibi pek çok süreç ve ekipman yer alır. Bu sayede de atık su içerisinde yer alan katı parçaların tutulmasının yanı sıra uzaklaştırılması ve mekanik ekipmanın güvenli hale getirilmesi gerekir.
Atık Su Tesislerinde Kullanılan Temel Ekipmanlar
Atık su tesislerinde pek çok temek ekipman kullanılır. Bu ekipmanlardan biri de eleklerdir.
Elekler
Elekler genel anlamda atık suyun içerisinde bulunan katı tanecikleri kendi çöp oluğuna taşıyan bir ekipmandır.
Kum Tutucular
Kum tutucular atık suyun içerisinde yer alan çakıl ya da kum gibi maddelerin sudan ayrıştırılması için kullanılır.
Dengeleme Havuzları
Dengeleme havuzları atık sulardaki kalite ve debilerinin homojen bir şekilde dağılmasını sağlar. Atık suların homojen bir yapıya sahip olmaları ise arıtma prosesinin daha iyi ilerlemesi için bir gerekliliktir.
Yüzdürme Yöntemi
Yüzdürme yöntemi ise atık suların ayrıştırılması için çok önemlidir. Çünkü yüzdürme yöntemi temel anlamda yağ ve gresin gibi suyun yüzeyinde kalan maddelerin temizlenmesi için kullanılır.
Bu teknik kendi içerisinde çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Bu yöntemler içerisindeki esas olay ise farklı yoğunluk oranınsa sahip olan sıvıların yoğunluklarına göre ayrıştırılmasıdır.