Canlıların yaşamı için su çok değerlidir. Bu nedenle de doğal döngü içerisinde kirleticilere maruz kalan atık suların arıtılması çok önemlidir. Bunun yapılabilmesi için ise farklı su arıtma prosesleri kullanılmalıdır. Bu prosesler ise arıtılması gereken suya göre farklılık gösterir.
Genel anlamda atık su arıtım süreçleri iki temel yapıya sahiptir. Bu yapılardan ilki sorunlu maddelerin sudan uzaklaştırılması temeline dayanır. Diğer yapı çerçevesinde ise suyun kalitesinin artırılması amaçlanır. Bunun daha net anlaşılması için kısaca su arıtma aşamalarını derledik.
Su Arıtma Aşamaları
Su arıtıma işlemlerinin çeşitli aşamaları vardır. Bunlar kısaca, fiziksel, biyolojik, kimyasal ve membran prosesler şeklinde düşünülebilir.
Fiziksel Prosesler
Fiziksel prosesler genellikle havalandırma, sedimantasyon ya da termal etki gibi mekanik hazırlık için tercih edilen bir prosestir. Buna ek olarak elek, filtre ve kalbur kullanımlarını da bu proses içerisinde inceleyebiliriz.
Biyolojik Prosesler
Biyolojik prosesler genel anlamda anaerobik atık su arıtımı, biyokimyasal oksidasyon ya da çamur çöktürmesi gibi çeşitli yöntemlerde tercih edilen bir proses olması bakımından fiziksel prosesten sonra gerçekleştirilen bir atık su arıtma prosesi olarak ifade edilebilir.
Kimyasal Prosesler
Kimyasal prosesler ise nötralizasyon, dezenfeksiyon, flokülasyon ve çökeltme gibi daha farklı süreçlerde tercih edilen bir prosestir. Bu prosese atık su arıtmanın üçüncü adımı demek çok yanlış olmaz. Çünkü kimyasal prosesler biyolojik proseslerin ardından ya da aynı zamanda uygulanan bir uygulamadır.
Membran Prosesler
Membran prosesleri filtrasyon, ozmoz ve nanofiltrasyon gibi genellikle daha spesifik olan atık su arıtma süreçlerinde kullanılır. Bu nedenle de aslında fiziksel, biyolojik ve kimyasal proseslerden farklı bir süreç olarak ifade edilir. Ancak pek çok kaynak bu prosesten bahsetmemeyi tercih eder. Bunun ana sebebi ise aslında spesifik bir proses olması ve genellikle diğer üç proses ile arıtmanın çözülebilmesidir.
Arıtılacak olan atık suyun en yüksek hacim ile arıtılabilmesi için belediyelerin atık su arıtma tesisleri vardır. Bu tesislerin yanı sıra ise Eksen Arıtma gibi bu alanda uzun yıllardır aktif görev alan kuruluşlarında varlığının altının çizilmesi gerekir.