Atık su arıtma sistemleri oldukça önemli olan ve dünyamız içinde çok büyük bir fayda sağlayan işlemlerdir. Çünkü, atık su arıtma, insanlar için kritik öneme sahip su ve su kaynaklarının içme ya da kullanma amaçlı tüm kir ve pisliklerden arındırılmasını sağlayan sistemlere verilen addır.
Suda homojen dağılmış ya da askıda bulunan maddelerin fiziksel durumları değiştirilerek çökelmeleri sağlanma temeline dayanan arıtma sistemleri kendi içinde çeşitli türlere ayrılır. Bunlardan biri de fiziksel arıtma sistemleridir. Bu sistemler temel anlamda atık suyun içeriği ve kirlilik parametrelerine göre değişkenlik gösteren durumlara müdahale için kullanılır. Bu özelliği sayesinde de önemli bir filtrasyon sistemi olarak ifade edilebilir.
Filtrasyon Sistemleri
Filtrasyon sistemleri sayesinde su arıtıma işlemleri çok daha kolay bir hal almıştır. Bu bağlamda da ilk aşamada su arıtım uygulamaları fiziksel kirliliklerin sudan uzaklaştırılması sistemini baz alarak çalışır. Yüksek basınç altında suyun ayrıştırılması ile temellendirilen su arıtma işlemleri aşamalı olarak suyun temizlenmesini hedefler.
Sular içerisinde en belirgin olan askıda katı maddelerinin bulunduğudur. Bulanıklık, tortu ve kum gibi kimyasal ve fiziksel atıkların öncelikli olarak sudan uzaklaştırılması önemlidir. Bunun için farklı filtrasyon sistemleri tercih edilebilir. Ancak bu sistemleri tercih ederken partikül miktarının kaba partiküllerden ince partiküllere doğru filtre edilmesine dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü atık su arıtma tesisleri kurulumu yapılırken daha sağlıklı bir ortamın kurulabilmesi adına bu konulara dikkat edilmesi gerekir.
Atık Su Arıtma Tesisleri Nereye Kurulmalı?
Atık su arıtma tesisleri bireylerin, kişilerin temiz, içilebilen ve ayrıştırılmış suya ulaşması adına çok önemli bir adımdır. Bu nedenle de atık su arıtma tesislerinin nereye kurulması gerektiğine dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde arıtma tesisi yanlış bir konumda başarısız olabilecek ve ciddi masrafların çıkmasına neden olabilecektir.
Bunun için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların başında ise tesisin suya erişiminin kolay olması vardır. Çünkü, eğer tesis su kaynağından uzakta kurulursa suyun tesise taşınma süreçleri ve akışın korunması süreçleri oldukça masraflı hale gelecektir. Bunun önlenmesi için tesisin su kaynağına yakın olması ve tesisin ilgili yönetmelik kapsamında kurulması gerekir.