Atık, üretim ve kullanım sırasında meydana gelen insan ve çevre sağlığına zarar verecek olan her türlü maddedir. Atık yönetim planı atıkların planlı bir şekilde yönetilmesi için hazırlanan program ve politikalar bütünüdür. Atık yönetiminin amacı atık oluşumunun engellenmesi, tehlikeli atıkların üretildikleri yerlerde ayrı bir şekilde toplanması, geri dönüştürülmesi ve bertarafı, bertaraf sonrası izleme ve denetim faaliyetleridir.
Üretim, tüketim ve hizmet sektöründe yer alan kurum, kuruluş ve işletmelerin üretmiş olduğu tehlikeli atıkların üretildikleri yerlerde ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesi ile ilgili esasların düzenlendiği Tehlikeli Atıkların Kontrolü yönetmeliği ile tehlikesiz atıkların yönetimine yönelik esasların düzenlendiği Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı uyarınca tehlikeli atık üreticileri yönetim planı hazırlar.
Atık yönetim planının geçerlilik süresi 3 yıldır. Atık yönetim planı 3 yıl olacak biçimde hazırlanır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne onay için sunulur. Onaylanan yönetim planının geçerlilik zamanı onay tarihinden itibaren 3 yıl sürer. Zamanın dolmasına üç ay kala plan yeniden hazırlanır ve tekrar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulur.
Endüstriyel Atık Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Endüstriyel atık yönetimlerinin adımları şu şekilde sıralanabilir;
Atık yönetimi sorumlusu belirlemek
Geçici Atık Depolama Alanının Kurulması
Atıkların Tanımlanması
Atık Önleme ve Azaltma Tekniklerinin Değerlendirilmesi
Atıkların Kaynağından Ayrı Toplanması
Personel Eğitimi
Geri Dönüşüm
Nihai Bertaraf
Atık yönetim planınızda doğru format kullandığınızdan emin olmanız gerekir. Yönetim planını iki nüsha olarak hazırlayıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulmalıdır. Planda tehlikesiz ve tehlikeli geçici depolama alanlarına ilişkin bilgilere yer verilmelidir.
Onaylanan planda eksiklik olması durumunda ya da planda değişiklik yapılması söz konusu olduğunda güncelleme yapılarak en geç 1 ay içerisinde yeniden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne müracaat edilmelidir. Plan ekinde istenmeyen gereksiz bilgi ve belgelerin sunulmaması gerekir.
Tesiste atık azaltımına yönelik yapılacak işlemler ve planlar mevcutsa plana yazılmalıdır. Tesiste fazla miktarda kullanılan tehlikeli kimyasalların atık miktarının bertaraf maliyetinin azaltılması için atık azaltma plan söz konusuysa belgeye eklenmelidir.