Filtreleme üniteleri seyyar ve sabit harici (off-line) filtrasyon üniteleri olarak ikiye ayrılmaktadır ve bu nedenle de bu iki başlık altında değerlendirmek gerekmektedir.
Off-line filtrasyon üniteleri, hidrolik ve yağlama sistemlerinde, sistemde çalışan filtrelerin yanı sıra, yağ değişimi ve dolumunda da kullanılmaktadır. Hiç kullanılmamış yağ, içerisinde çok sayıda partikül barındırdığından, sisteme filtrelemeden direkt olarak aktarılması doğru olmamaktadır. Taze yağ varillerinin genelinin temizlik sınıfı olan NAS 10 değerindeki yağ, mutlaka filtre edilerek sisteme yüklenmelidir.
Filtrasyon üniteleri yüksek teknolojide üretimi yapılmış filtre elemanları ile sistemde çalışan akışkanın temizliğini en üst düzeyde tutulmalıdır. Böylece sistem elemanlarının erken aşınma ve yıpranması, sağlanan en düşük kirlilik seviyesi ile önlenebilmektedir. Bunun yanı sıra sistemde kullanılan akışkanın dayanıklılığı ve ömrü de artmaktadır.
Filtrasyon ünitelerinde kullanılacak sisteme uygun hassasiyetteki bir filtre elemanı sayesinde sisteme doldurulacak yeni varildeki taze yağda bulunan çökmüş parçacıkların da negatif etkileri önlenmektedir. Filtrasyon üniteleri ile filtreleme, ana sistemden ayrı bir hat üzerinden çalıştığından dolayı, ünitenin filtre elemanı sistemden bağımsız seçilebilmektedir. Bu şekilde off-line filtrelenen akışkan, istenilen temizlik sınıfına ulaşıncaya kadar, sistemin çalışma süresine bakılmaksızın tekrar filtrelenebilmektedir.
Yüksek teknolojide üretilen filtre elemanları ile en iyi sonuç elde edilmektedir. Eaton Internormen Multi-Pass test ve analiz standlarında defalarca teste tabi tutulan, 600 lt/dk debide ß:400 olan bu filtre elemanları %99.97 oranında partikül tutabilirlik özelliğine sahip olduğu bilinmektedir.
Bu değer, filtre elemanlarının mutlak (absolut) olduğunu öne sürmektedir. Yapısı fiberglas olan filtre elemanlarının, mikroskop altında incelenmesi durumunda, homojen bir yapıya sahip olduğu ve filtre kesitinde de birbirinden farklı özelliklere sahip 7 ayrı katmandan üretildiği kolaylıkla fark edilmektedir. Filtrasyon ünitelerinde 1, 3, 6, 10, 16, 25 µm’a kadar fiberglas mutlak filtrasyon sağlayan elemanlar tercih edilmektedir. Bu değişim çok kolay bir şekilde başka bir ekipman yardımı gerektirmeden ve bağlı olduğu sistemin durmasına gereksinim duymadan da gerçekleştirilebilmektedir.
En iyi hizmeti sunan filtrasyon ünitelerinde kullanılabilecek WATERSORP (su tutuculu) filtre elemanları sayesinde, sistemde bulunan akışkan içinde bulunan serbest su da korunabilmektedir. Su, ilerleyen zaman içinde sistemde erken yıpranmaya, oksidasyona ya da sistemi besleyen yağ tankı içerisinde çamur birikimine neden olabilmektedir. Watersorp filtre elemanı, yağdaki su oranını dip değerlere kadar çekerek tutabilmektedir.