Havalandırmalı Lagünlerin tasarımında dikkat edilen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin her biri çok önemli olmaktadır. Bu nedenle sizler için bu faktörleri özetledik.
BOI Giderimi
BOI gideriminin temel anlamda tam karışımlı bir yapıya sahip olan geri devirsiz havalandırmalı lagün olarak kabul edilmesi durumunda tasarımın temelini çamur yaşının meydana getirdiği ve oluşturduğu da belirtilmelidir.
BOI giderimi esnasında yaklaşık bir çamur yaşının hesaplanabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı konuların varlığından söz etmek gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken noktaların başında ise mikro organizmaların çöktürebilmesi adına ilk olarak flok şeklinde olması gerekliliği ifade edilebilmektedir.
Bunun yanı sıra ortalama bir çamur yaşı hesabının ya da karşılaştırılması yapılabilmesi için uygun bir emniyet kat sayısının tercih edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ise evsel atık sularının arıtılabilmesi için tercih edilen tipik çamur yaşının 3 ile 6 gün arasında olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir.
Arıtılmış Atık Su Özelliği
Arıtılmış atık suyun en temel özelliği lagün çıkışı söz konusu olduğunda atık su parametrelerinin BOI ve AKM konsantrasyonunu içerdiği gerçekliğidir. Bu sulardaki çıkış suyunu içeren BOI ve AKM konsantrasyonunun bazı zamanlarda küçük oranlarda alg de içerdiği unutulmamalıdır.
Oksijen İhtiyacı
Oksijen ihtiyacı havalandırmalı lagünlerin tasarımında çok önemli adımlardan biri olmaktadır. Çünkü, aktif çamur tasarımı yapılması söz konusu olduğundan oksijen ihtiyacı kullanılan yöntemlere göre belirlenen bir ölçüt olmaktadır.
Bu kapsamda da ihtiyaç duyulabilecek olan oksijen ihtiyacı giderilen BOI’nin 0,7 ile 1,4 katı olarak hesaplanmaktadır.
Sıcaklık
Havalandırmalı lagünler tasarlanırken çok geniş bir iklim ve sıcaklık skalası göz önüne alınmaktadır. Bu nedenle de lagünlerin kurulacağı ve işletileceği noktalarda biyolojik aktivitenin azalabileceği, arıtım veriminin düşebileceği ve buz oluşumlarının meydana gelebileceği ifade edilebilmektedir.
Çalışma Prensibi
Ortamda birden fazla lagünün bulunduğu ılıman iklimlerde lagünler paralel olarak işetilmektedir. Aynı şekilde kışın ise seri olarak işletilebileceği ifade edilebilmektedir.
Kış aylarında işletmenin çalışma sistemi biraz değişiklik gösterilmektedir. Örneğin, kış aylarında havuzlardaki havalandırıcılar durdurulmaktadır. Böylelikle lagün yüzeylerinin donmasına izin verilmektedir. Havaların ısınması durumunda ise paralel çalışma prensibine geri dönülmektedir.