Çamur susuzlaştırma işlemi atık su arıtımı sonucu meydana gelen sıvı veya yarı katı halde kokulu, katı madde içeren çamurun nem oranının azaltılması amacıyla uygulanan fiziksel yöntemler olarak tanımlanmaktadır. Çamur susuzlaştırma çamurunun içerdiği nem oranının düşürülmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede katı hale dönüştürülen çamur keki kolay bir biçimde sistemden uzaklaştırılmaktadır.
Susuzlaştırma işleminde nem oranı düşünülerek katı hale dönüştürülmüş olan çamur kekinin kolay bir şekilde taşınması hedeflenmektedir. Bu sayede çamur bertaraf edilmek için elverişli hale getirilmiş olur. Bununla beraber çamur susuzlaştırma işlemiyle birlikte kokuşmaya başlayan kek, kokusuz ve koku yaratmayacak hale getirilerek hacimsel olarak küçültülmektedir.
Çamur Susuzlaştırma Yöntemleri Nelerdir?
Çamur susuzlaştırma için kullanılabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin her biri belirli aşamalarda benzer yapıya sahiptir. Bu sebeple temel iki başlık altında çamur susuzlaştırma yöntemleri belirlenmektedir. Çamur susuzlaştırma yöntemleri doğal ve mekanik olarak ikiye ayrılmaktadır.
Doğal Çamur Susuzlaştırma Yöntemleri
Çamur Kurutma Yatakları
Çamur kurutma yatakları arıtma tesislerinde meydana gelen çamurun susuzlaştırılması için üretilen atık su arıtma ekipmanıdır. Genel olarak kuru iklimlere sahip olan bölgelerde kullanılan ve diğer yöntemlere kıyasla daha ekonomiktir. Çamur kurutma yatakları kum ve çakıl tabakalarının bulunduğu gözenekli filtre ortamı ile süzme borularından meydana gelmektedir.
Kurutma yataklarının alt kısmından başlayarak çakıl ve kum yerleştirilir ve çamurdaki su süzülür. Süzülen su ise kurutma yatağının altındaki delikli drenaj borusuyla arıtma tesisine ulaştırılır. Düşük yatırım ve işletme maliyeti, yüksek kuru madde içeriğine sahip kek eldesi gibi nedenlerle arıtma çamurlarının suyunun alınması amacıyla tercih edilmektedir.
Susuzlaştırılacak çamur kurutma yatağına 20 – 30 cm kalınlığında serilerek kurumaya bırakılır. Çamur kurutma yatağının tabanında yer alan kum ve çakıl katmanlarından süzülen su, tabana en az eğimle yerleştirilen drenaj borusundan boşaltılır. Kuruluk miktarı buharlaşma aracılığıyla artar. Çamur eldesi için uygun şartlarda işletilen kurutma yataklarında 10-15 günlük bekleme süreleri mevcuttur. Uygun kuruluğa ulaşıldığında kek, insan gücü ile kurutma yatağından taşınır. Bu sırada çamur ile birlikte bir kısım kum tabakası da taşınacağı için ek kum gerekmesi söz konusudur.