Endüstriyel tesisler, fabrikalar ve üretim platformları devamlı olarak atık su meydana getirmektedir. Ortaya çıkan endüstriyel atık suların istenen kalitede temizlenebilmesi için kesinlikle kimyasal arıtma nedir sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Çünkü içerisinde organik olmayan yükün fazla olduğu endüstriyel atık suların arıtılması işleminde kimyasal arıtma süreçlerine başlanır. Bu sayede su içinde bulunan suyun yapısını olumsuz etkileyen ve çözülmüş halde yer alan tüm unsurların çökmesi ve çamurlaştırılarak arıtılması sağlanır.
Kimsayal Su Arıtma Süreçleri
Kimyasal su arıtma yöntemleri, üç farklı sınıfta toplanır. Bu sınıflardan biri olan nötralizasyon, asidik ve bazik olan suların pH değerini yükseltir ve arındırır. Bu kategorilerden bir diğeri ise koagülasyondur. Koagülasyon uygulamasında, atık sudaki kolloidal ve askıda bulunan katı maddeler arındırılır. Son yöntem ise flokülasyondur. Bu yöntemde atık su gereken hızla karıştırılarak küçük taneciklere ayrılır.
Kimyasal olarak atık su arıtılması teknik ve yöntemleri üç kategorisi endüstriyel tesislerde meydana gelen kirli ve atık suların kısa bir zamanda temizlenmesi ve yeniden kullanılması için oldukça etkilidir. Aynı zamanda bu 3 süreç uygulanırken kimyasal arıtmada en önemli olan ögelerin başında gelen ağır metal, fosfor, katı madde gibi istenmeyen ögelerin giderimi en yüksek seviyede yapılır.
Kimyasal Su Arıtma Teknikleri
Kimyasal su arıtma sistemleri; suda çözünmüş halde ya da askıda bulunan maddelerin fiziksel durumunu değiştirerek, çökelmelerinin sağlanması için yapılan arıtma süreçleridir. Bu süreçler, kimyasal atıksu arıtma tesisi içerisinde gerçekleştirilir. Kimyasal su arıtma işleminde ideal pH değerinde atık suya kimyasal maddeler ilave edilmesi sonucu, çöktürülmek istenen maddeler çökeltilir. Ardından çamur halinde sudan ayrılır. Kimyasal su arıtma teknikleri, nötralizasyon, flokülasyon ve koagülasyondur.
- Nötralizasyon
Bu yöntem ile bazik ve asidik karaktere sahip olan atık suların, uygun pH değeri ayarlanması amaçlanır. Asit ya da baz ilavesi yapılır.
- Koagülasyon
Koagülant maddelerin, uygun pH değerine sahip atık suya eklenmesi sonucunda atık suyun bünyesinde bulunan koloidal ve askıda katı maddelerle bileşir. Böylelikle flok oluşturulmaya hazır hale gelme işlemidir.
- Flokülasyon
Flokülasyon yani yumaklaştırma, atık suyun uygun bir hız ile birlikte karıştırılarak koagülasyon işlemi ile meydana getirilmiş küçük partiküllerin, birbiri ile birleşmesi ve kolay çökelecek flokların oluşturulmasıdır.