Membran biyoreaktör (MBR), aktif çamur prosesini membran ayırma sistemiyle buluşturan arıtma sistemidir. Membran biyoreaktör sistemi hem endüstriyel hem de evsel atık sularını arıtarak atık suların geri dönüştürülmesini amaçlamaktadır.
Su kaynaklarının sınırlı olması, atık suların geri kazanılması gereksinimini ortaya koyar. Teknolojinin gelişmesi ile beraber evsel ve endüstriyel atık suların iyi kalitede arıtılması olası hale gelir. Atık su arıtmakta kullanılan membran uygulamasının maliyetli olması neticesinde membran biyoreaktör sisteminin geliştirilmiş olması gerekir.
MBR olarak tanımlanan bu sistemler yüksek kalitede su arıtmanın yanı sıra konvansiyonel tesislere kıyasla daha az yer kaplar. Yüksek verimli bir sistemdir. Arıtılmış suyun yeniden kullanımı için oldukça idealdir. Çıkış suyunun tekrar filtrasyona ihtiyacı yoktur. Sistemin yatırım maliyeti oldukça düşüktür. Ayrıca, bakım maliyeti de düşük, çalışma verimi yüksektir.
Membran Bio Reaktör Nerelerde Kullanılır?
Membran arıtma sistemleri birçok alanda kullanılabilir. Endüstriyel ve evsel atık sularının arıtılması amacıyla geliştirilen bu sistem, yüksek seviyede kirli olan suların arıtımı yapılır. tık sular bu sistemde arıtılır. Su tüketiminin çok olduğu alanlarda atık suyun geri kazanılması amacıyla MBR sistemi tercih edilebilir.
Membarn bio reaktör sistemleri büyük sistemler için tercih edilmektedir. Membran bio reaktör aracılığıyla atık su endüstriyel ve ticari uygulamalarda tekrar kullanım için elverişlidir.
Membran Biyoreaktör Sistemi Nasıl Çalışır?
Evsel atıksuyun konvansiyonel arıtımı genel olarak üç aşamalı süreçten meydana gelir. Atıksuda yer alan büyük katı maddelerin çöktürülmesini sırasıyla organik maddenin aerobik arıtımı ve biyokütlenin giderilmesi için ikinci çöktürme işlemi yer alır.
Bu sistemde biyolojik reaktör içerisinde daldırma tip membran filtre negatif basınçta çalışmaktadır. Bunun dışında biyolojik arıtma haricinde pozitif basınçta çalışan filtreler tercih edilir. Atık su 0,2 mikrometre büyüklüğündeki gözenekleri olan filtrelerden geçirilerek katı maddeler ayrıştırılır. Böylelikle atık su arıtıldığında hemen hemen hiç katı madde ve organizma içermez. Devam eden akış sağlanarak filtrelenen katı maddenin yüzeye tutunup filtreyi tıkaması engellenmiş olur.
Buna rağmen membran filtre yüzeyinde atık birikmesi olursa dönemsel ters yıkama ve kimyasal temizleme yapılarak hem fiziksel hem kimyasal arıtım yapılır.