Membran filtreler sudaki katı partiküllerin uzaklaştırılmasını sağlayan arıtma filtreleridir. Filtrasyon yöntemi kullanılan su arıtma tesislerinde membran yaygın olarak kullanılmaktadır. Membran filtre, su arıtma sistemleri için kilit role sahiptir. Membran teknolojisi, geçmişten günümüze kadarki süreçte yaygın bir arıtma teknolojisi olarak kabul edilmiştir. Membran teknolojisi birçok avantajı ile dikkat çekmektedir.
Membran Filtre Nedir?
Membran, çok ince deliklere veya gözeneklere sahip denebilecek, sentetik plastik malzemeden meydana gelen bir tabakadır. Ancak farklı tipteki su arıtma membranları göz önünde tutulduğunda gözeneklerin büyüklükleri arasında farklılıklar söz konusu olabilmektedir.
Membranlar temelde basit bir sisteme sahiptir. Katı maddelerin ya da diğer maddelerin süzülmesi görevini gören ve suyun akmasına izin vererek özel bir filtre görevi gören sistemler olarak karşımıza çıkar. Membran filtreler, tortu arıtma teknikleri, damıtma gibi birçok arıtma işlemi için tercih edilmektedir.
Membran filtreler, yüksek arıtma gücüne sahip olması nedeniyle ev tipi ya da sanayi tipi tüm su arıtma cihazları için oldukça önemlidir. Membran filtrelerin çevresi geçirgen özellikte olmayan veya yarı geçirgen zar şeklindeki plastik malzeme ile çevrilidir.
Membran filtreye arıtılmak istenen su geldiğinde bu zar aracılığıyla içerisinde yer alan tüm zararlı partiküllerden ve gözle görülmeyen kimyasallardan arıtılması söz konusudur. İki farklı çıkışı olan membran filtrelerin birinden arıtma neticesinde meydana gelen atık su dışarıya atılırken diğer çıkışından ise arıtılan su cihazın içerisinde yer alan diğer filtrelerden geçer.
Membran Çeşitleri Nelerdir?
Membranlar, birçok çeşide sahiptir. Membranlar genel olarak düz plaka, içi boşluklu fiber, tübüler ve çoklu delikli seçeneklere sahiptir.
Düz Plaka Membranlar
Düz plaka membranlar levha şeklindedir. Bir yüzeyde aktif ayırma yapan tabaka bulunurken, diğer yüzeyde ise membrandan arıtılmış olan suyun elde edilmesi söz konusudur.
İçi Boşluklu Fiber Membranlar
İçi boşluklu fiber membranlar, silindir şeklindedir. İki şekilde çalışabilen bu membran türü içten dışa ve dıştan içe çalışabilir.
Tübüler Membranlar
Silindirik bir biçimi bulunan ve çapları geniş olan tübüler membranlar, özellikle yüksek askıda katı madde içeren sularda kullanılır. Bu membranlar içten dışa prensip ile çalışmaktadır.
Çok Delikli Membranlar
Yapısında birçok su akış kanalı söz konusu olan bu membran türü çok delikli olarak adlandırılır. İçten dışa prensibiyle çalışan bu membranlar polimerik veya seramik olabilir.