Kimyasal su arıtma işlemleri genel anlamda suyun moleküler yapısı içerisine karışmış olan maddelerin kimyasal süreçler ile arıtılması sistemidir.
Bu bakımdan da kimyasal su arıtma prosesleri suda bulunan maddelerin temizlenmesi adına oldukça etkili ve kullanışlıdır. Günümüzde ise birçok alanda aktif su arıtma proseslerinden biri olan kimyasal su arıtma işlemi su havuzlarının yanı sıra kirli ve atık suların da temizlenmesi, ayrıştırılması için tercih edilir.
Kimyasal su arıtma sistemleri söz konusu olduğunda hızlı bir su temizleme olanağı olarak bahsedilebilir. Ayrıca hızlı ve kaliteli bir şekilde suyu temizleyebilmesi özelliği de kimyasal su arıtma süreçlerinin avantajları arasına sayılabilir.
Kimyasal Arıtma Yöntemleri Nelerdir?
Günümüzde pek çok kimyasal su arıtma yönteminden, tekniğinden bahsetmek mümkündür. Aynı zamanda hem ucuz olmaları hem de uygulanabilirlik düzeylerinin kolay olmasının yanı sıra kaliteli bir su arıtma sağladıkları için nötralizasyon, koagülasyon ve flokülasyon gibi yöntemler önemlidir.
Bu üç yöntem bazında düşünüldüğünde nötralizasyon yöntemi, asidik ve bazik yapıdaki atık suların, pH değerlerinin uygun düzeye getirilmesi için sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
Koagülasyon işlemi ise genel anlamda küagulant kimyasal maddeleri içeren suların pH düzeylerinin kontrol edilebilir olması için tercih edilir. Bu yöntem kapsamında suyun içerisinde yer alan askıda kalmış ya da çözünmüş olan maddeler çeşitli prosesler ve kriterler kapsamında flok adı verilen çamurumsu bir hale getirilerek sudan ayrıştırılması esasına dayanır.
Bütün bu işlemlerin ardından gerçekleştirilen bir diğer kimyasal arıtma süreci ise flokülasyon sürecidir. Flokülasyon süreci nötralizasyon ve koagülasyon işlemlerinden geçen suya uygulanan bir diğer kimyasal su arıtma yöntemidir ve kimyasal sürecin son basamağıdır.
Flokülasyon yöntemi kimyasal su arıtma sistemleri içerisinde çok önemli bir konumlandırmaya sahiptir. Çünkü, flokülasyon işlemi daha önce arıtma işlemlerinin süreçleri tamamlanmış olan ve atık suyu uygun hızlar oranında karıştıran cihazlar yardımıyla yumuşatılması işlemidir.
Bu işlemin ardından kimyasal su arıtma işlemleri tamamlanmış ve su kullanılmaya hazır hale getirilmiştir. Böylelikle kimyasal su arıtma süreci başarı ile tamamlanmış ve su atıklarından ayrıştırılmış olur.