Filtrasyon, arıtma ünitesinde suyun içerisinde çözünmeyen katı madde, tortu ve diğer partiküllerin sistemden uzaklaştırılması işlemidir. Filtrasyon işleminde sıvı madde süzülür, katı ve sıvı maddeler birbirinden ayrıştırılır. Filtrasyon işleminde katı ve sıvı malzemelerin ayrıştırılması için filtre pres plakası ve filtre pres bezi kullanılmaktadır.
Filtre Pres Bezi Nedir?
Filtrasyon işlemleri filtreleme ünitesi ile yapılmaktadır. Filtreleme ünitesi, filtre pres plakası ve filtre pres bezinden meydana gelir. Filtre pres bezi, katı ve sıvı maddelerin ayrıştırılmasını sağlamaktadır. Filtre preslerle gerçekleştirilen filtrasyon işleminde katı partiküller flitre pres bezi aracılığıyla tutulur ve temiz sıvı kısım sistemden ayrıştırılır.
Filtre pres bezi, katı ve sıvı maddelerin birbirinden ayrıştırılmasında etkin rol oynamaktadır. Ayrıştırma işlemlerinde filtre bezi gerçekleştirilen işlemin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle filtre pres bezleri kalitesi ve işleme uygunluğu kapsamında filtrasyon işleminin kalitesini belirlemektedir.
Filtre pres bezi, işleme uygunluk ve kalite açısından filtrasyon işleminde etkin bir role sahiptir. Bu sebeple filtre pres bezinin kalitesi filtrasyon işlemini doğrudan etkiler. Filtre bezi imalatında iplik cinsi önemli bir yere sahiptir. Filtre pres bezinin iplik çeşidi ve dokuma tekniği işlemin kalitesini etkiler.
İplik Türüne Göre Filtre Pres Bezi
Monofilament İplik
Monofilament ipliklerden elde edilen filtre pres bezleri pürüzsüz ve kaygan yapıya sahiptir. Monofilament iplikli filtre bezleri ile kolaylıkla kek bırakılabilmektedir. Monofilament iplikli filtre bezleri küçük partikülleri tutma konusunda zayıftır. Bu nedenle küçük partiküllü işlemlerde tercih edilmemesi daha doğrudur.
Multifilament İplik
Multifilament iplikli filtre bezleri birçok liften oluşur. Bu nedenle uzun süre kullanılabilir. Ancak lifler arasında şlam nedeniyle tıkanmalar söz konusu olabilmektedir.
Kesik Elyaf
Kesik elyaf iplikli filtre bezlerinin yüzeyi geniş üretilmektedir. Yüzeyinin geniş olması sebebiyle çok küçük partikülleri bile engelleyebilmektedir. Ancak kesik elyaf iplikli filtre bezlerinin tıkanma ihtimali söz konusudur.
Dokuma Tekniği Açısından Filtre Bezleri
Dokuma tekniği açısından filtre bezleri dimi, saten ve bezayağı olarak sıralanmaktadır.
Dimi
Dimi dokuma yöntemiyle üretilen filtre bezleri diagonal bir yapı oluşturur. Diagonal yapısı sebebiyle kek bırakma konusunda oldukça başarılıdır. Bezayağı yöntemine göre dayanıklılık ve partikül tutma kapasitesi yetersiz kalmaktadır.
Bezayağı
Bezayağı dokuma teknikleri bakımından oldukça basit bir tekniktir. Bezayağı tekniğinde filtre bezlerinin partikül tutma kapasitesi oldukça yüksektir.
Saten
Saten dokuma tekniğinde dokunan filtre bezleri kaygan ve parlak yapısı ile dikkat çeker. Kolay kek bırakır ve uzun ömürlü bir yapısı vardır. Bu nedenle yaygın olarak tercih edilmektedir.