Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcı çökelme havuzlarından alınan kimyasal veya biyolojik çamurun içerisinde yer alan fazla suyu uzaklaştırarak katı madde miktarının artırılması amacıyla kullanılan prosestir. Çamurun, çamur susuzlaştırma ekipmanlarına alınmadan önce belirli oranda kalınlaştırılması için kullanılmaktadır.
Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcılar çapı 16 m’ye kadar olan çökeltim havuzlarında kullanım için elverişlidir. Daha büyük çaplı havuzlar için elverişli değildir. Havuzun çapı arttıkça tahrik ünitesi de büyüyeceğinden daha büyük çaplarda ekonomik olma özelliğini yitirir. Bu tür durumlarda döner köprülü yoğunlaştırıcıların kullanımı söz konusudur.
Sabit Köprülü Merkez Şaftlı Yoğunlaştırıcı Özellikleri Nelerdir?
Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcı özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Uzun ömürlüdür.
- Güvenli bir tasarımı bulunmaktadır.
- Yüksek sıyırma verimi söz konusudur.
- Bakımı kolaydır ve fazla bakım gerektirmez.
- Kolay taşınabilir.
- Hızlı montaj ile kurulumu söz konusudur.
- Yüksek miktarda çamur işleyebilme kapasitesine sahiptir.
- Mevcut ünitelerde kolay uygulanabilir.
- Düşük işletme ve bakım maliyeti söz konusudur.
Sabit Köprülü Merkez Şaftlı Yoğunlaştırıcı Uygulama Alanları Nelerdir?
Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcı uygulama alanları şu şekilde sıralanabilir;
- Evsel atıksu tesisleri dairesel ön ve son çökeltme havuzları
- Endüstriyel atıksu arıtma tesisleri dairesel ön ve son çökeltim havuzları
Sabit Köprülü Merkez Şaftlı Yoğunlaştırıcı Çalışma Prensibi
Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcı, dairesel çöktürme havuzlarının tabanında biriken çamurun kazınmasında ve prosesin çıkışında bulunan köpüğün uzaklaştırılmasında kullanılmaktadır. Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcı sabit bir köprü üzerine monte edilerek çalışır.
Bu ekipmanda köprüye bağlı merkezi tahrik ünitesi ile tahrik edilen çubuklara sahip iki sıyırma kolu bulunmaktadır. Çamuru tank etrafından merkez konisine süpürme, dip konisinin karıştırılması işlemi ya da kenarının sıyrılması havuz merkezinden inen ana şaft ve şaftı döndüren tahrik ünitesi sağlamaktadır. Merkez şaft üzerinde bulunan deflektöre, çamur köprü kontrüksiyonuna monte edilecek boru sistemi ile üstten işlem yapılması söz konusudur. Sıyırma ve yoğunlaştırma sistemi, merkezi şaft ya da kafes konstrüksiyonu ile direkt olarak tahrik grubuna bağlı şekildedir.
Sabit köprülü merkez şaftlı yoğunlaştırıcılarda havuz merkezinde yer alan şaft ya da kolon bulunur. Yoğunlaştırılacak çamur, kolonun altında yer alan giriş borusundan sisteme girer veya kolon şaflı mekanizma bulunuyorsa deflektörün üst tarafından sisteme verilmesi söz konusudur. Sıyırma bıçaklarının üstünde yer alan picket fenceler, tahrik mekanizması yardımıyla döndürülür.