Seperatör filtreler ekonomik bir filtrasyon yöntemi olarak karşımıza çıkar. Endüstriyel işletmelerde sıklıkla kullanılan seperatör filtreler, suda yer alan katı partiküllerin uzaklaştırılmasını sağlar. Seperatör filtreler su içerisinde bulunan kaba tortuların filtrasyonu için tercih edilmektedir.
Seperatör Filtre Nedir?
Seperatör filtreler suda yer alan iri partikül ve kum gibi malzemelerin filtre içerisinde meydana getirilen santrifüj kuvvetiyle sudan uzaklaştırılması amacıyla kullanılır. Seperatör filtreler yıkama sularının tekrar kullanımı, soğutma suları filtrasyonu gibi pek çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Seperatör filtrelerin en önemli özelliği, içerisinde filtre teli gibi malzemelerin yer almamasıdır. Bu nedenle filtrenin tıkanması gibi bir durum söz konusu değildir.
Seperatör filtreler kolaylıkla temizlenebilen ve kendini temizlerken suyu kesmeyen özelliktedir. Bununla birlikte basınç kaybı yaratmadan ve su debisini azaltmadan hareket eder. Seperatör filtreler yıkama sularının tekrar kullanılması ve soğutma suları filtrasyonu gibi farklı şekilde tercih edilen bir sistemdir. Yedek parça istemeyen seperatör filtreler içerisinde hareketli parça bulunmaz.
Seperatör Filtrenin Avantajları
Seperatör filtrenin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir;
- 70-80 mikrona kadar katı partikülleri tutma özelliğine sahiptir.
- Su debisini değiştirmeyen ve basınç kaybı sabit özelliktedir.
- Kendi kendini temizleyebilen yapıdadır. Ayırdığı katı partikülleri kendi alt haznesinde topladıktan sonra otomatik olarak uzaklaştırır.
- Kesintisiz suya sahip olan seperatör filtre temizleme işlemi sırasında dahi su kesintisine uğramaz.
- Bakım gerektirmeyen yapıdadır.
Seperatör Filtre Nasıl Kullanılır?
Seperatör filtreler herhangi bir sıvının içerisindeki katı partikülleri tutar ve dışarı atar. Seperatörün içerisine giren sıvı hızlı bir dönme hareketiyle dönerek alt kısma doğru ilerler. Bu sırada sudan ağır partiküller dışarı doğru çıkar ve dibe iner. Yansıtıcıda toplanan katı partiküller sürekli olarak veya belirli aralıklarla uzaklaştırılır.
Otomatik ya da manuel özellikte olabilen seperatör filtreler 70-80 mikron arasında filtrasyon hassasiyetine sahiptir. Kesintisiz 24 saat çalışabilen bu filtreler 70-80 mikrona kadar tüm katı partikülleri tutabilir. Arzu edilen debilerde farklı tasarımlarla bulunan seperatör filtreler kapasiteye ve suya göre değişiklik göstermektedir.