Seperatör filtre, özgül ağırlığı sudan fazla olan katı partiküllerin sudan ayrılması amacıyla kullanılan ve santrifüj kuvveti etkisi ile çalışan filtre üniteleridir. Seperatör filtreler, suyun içindeki özgün ağırlığı yüksek olan kum, çakıl vb. katı parçacıkların arıtımında oldukça başarılı filtre üniteleridir.
Seperatör filtreler, suda yer alan katı partiküllerin sistemden uzaklaştırılması için kullanılan etkili yöntemlerden bir tanesidir. Ekonomik bir filtrasyon yöntemi olan seperatör filtreler endüstriyel işletmelerde yaygın olarak tercih edilir. Santrifüj kuvveti ile çalışan bu filtreler, suyun içerisinde bulunan özgül ağırlıklı maddeleri bir araya getirir ve sistemden uzaklaştırır.
Manuel ya da otomatik olarak iki türü bulunan bu filtreler 75-80 mikron düzeyinde bir filtrasyon hassasiyeti bulunur. Seperatör filtreler kesintisiz 24 saat çalışabilme özelliği bulunur. 70-80 mikrona kadar tüm partikülleri tutar.
Seperatör filtrelerin en dikkat çeken avantajı, içerisinde filtre teli, kum gibi malzemelerin yer almamasıdır. Bu nedenle filtre sistemi tıkanmaz. Ayrıca filtrenin kolay temizlenmesi, bakımının kolay yapılması, basınç kaybına neden olmaması önemlidir. Ayrıca temizleme işlemi sırasında suyunun kesilmemesi ve su debisinin azalmaması da gerekir.
Seperatör filterler, su filtrasyonu ve suyun tekrar kullanımı gibi çok farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Dere, nehir sularının arıtımında ve artezyen kuyularının çıkışında kullanılan seperatör filtrelerden verim alınmaktadır.
Seperatör Filtrelerin Özellikleri
- Seperatör filtreler kesintisiz olarak 24 saat çalışabilme özelliğine sahiptir.
- 70 mikrona kadar tüm partikülleri tutma özelliği bulunur.
- Yüksek kapasite aralıklarında çalışabilir.
- Temizlik sırasında suyun kesilmesine gerek yoktur.
- Yedek parça istemez, içinde hareketli parça bulunmaz.
- Katı maddelerin toplandığı haznenin temizlenmesi gerekir.
- Basınç kaybı yüksek kapasitelerde bile debide değişim söz konusu değildir.
- İçerisinde filtre malzemesi bulunmadığı için tıkanma riski bulunmaz.
Seperatör Filtreler Nasıl Çalışır?
Seperatör filtreler, özgül ağırlığı sudan fazla olan katı maddelerin ve partiküllerin santrifüj etkisi ile sudan uzaklaştırılması prensibine göre hareket eder. Su, giriş kısmına girerken santrifüjün etkisi ile sudan ağır olan partiküller sistemin yan kısımlarına doğru hareket eder. Spiral hareketlerle toplama bölgesine doğru hareket söz konusudur. Filtrenin alt bölmesinde toplanan partiküller periyodik ya da sürekli olarak manuel ya da otomatik olarak boşaltılır. Partiküllerden ayrılmış olan su, seperatörün ortasındaki girdap aracılığıyla yukarı doğru çekilir ve çıkış bölmesine geçer.