Polielektrolit hazırlama ünitesi kimyasal arıtma tesisleri başta olmak üzere atık su arıtma tesislerinde ve filtrasyon sistemlerinde yumaklaşmaya yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Ayrıca çamur susuzlaştırmada; kimyasal ya da fazla biyolojik çamuru şartlandırmak amacıyla da tercih edilebilmektedir.
İşletim Prensibi
Toz polielektrolit, konik yapılı depolama ve besleme haznesine elle boşaltılmaktadır. Hazne üzerinde toz polielektrolitin kolaylıkla sisteme beslenmesini sağlayan bir vibratör bulunmaktadır. Hazne alt tarafından küçük bir burgulu konveyöre bağlanarak çalıştırılmaktadır.
Toz halindeki polimer, burgulu besleyici ile tankın birinci bölmesine dökülmektedir. Aynı zamanda, su besleme hattı ile tankın içerisine, solüsyon hazırlamak için gerekli su bağlanmaktadır. Burgulu besleyici frekans konvertörü ile kontrol edilmektedir. Böylece farklı konsatrasyonlarda solüsyon hazırlamak üzere uygun kapasitelerde çalışabilmek mümkün hale gelmektedir.
Sistem kapasitesine bağlı olarak iki ya da üç bölmeden meydana gelmektedir. Her bölmede bir adet karıştırıcıya yer verilmektedir. Solüsyon birinci bölmeden ikinci bölmeye geçmektedir. Aynı şekilde de ikinci bölmeden üçüncü bölmeye, ara perdelerin üzerinde bulunan deliklerden geçerek ulaşmaktadır. Bu da birinci bölmenin sürekli solüsyon ile dolu olduğu anlamına gelmektedir. Böylece solüsyon hazırlanmaya başlandığı anda son bölmeye hazır solüsyon akışı başlamakta ve sürekli akış dolayısıyla kesintisiz dozlama sağlanabilmektedir.
Polielektrolit hazırlama ünitesi temel olarak birkaç bölümden meydana gelmektedir. Sizler için bu bölümler hakkında ufak bilgiler derledik.
Solüsyon Tankı ve Karıştırıcılar
Tank, modele bağlı olarak iki ya da üç bölmeden meydana gelmektedir. Gerekli karışımı sağlaması için her bir bölmede bir adet karıştırıcı yer almaktadır. Tank ve karıştırıcılar paslanmaz çelik malzemeden üretilen ürünler olmaktadır.
Polimer Depolama ve Besleme Haznesi
Solüsyon tankının üzerinde, toz polimeri depolamak ve gerektiğinde dozlamak üzere bir adet hazne vardır. Hazne, toz kimyasalın akışını kolaylaştırmak için bir adet vibratör ile donatılmıştır. An alt kısmından burgulu besleyiciye bağlanmaktadır.
Burgulu Besleyici
Toz polielektrolit, beslenme haznesine bağlı burgulu bir besleyici ile solüsyon tankına dozlanmaktadır. Besleyicinin etrafına, toz kimyasalın nem almasını engellemek amacı ile rezistans sarılmaktadır.
Seviye Ölçer
Tankın içindeki sıvı seviyesini ölçmek ve polielektrolit dozaj pompalarının çalışmasını kontrol etmek için, sistemde bir adet kondaktif tip seviye ölçer bulunmaktadır. İsteğe bağlı olarak ultrasonik ve kapasitik tip seviye ölçerler de tercih edilebilmektedir.